Proponuję przepis na ośmiorniczki dedykowany wielbicielom morskich smaków. Ośmiorniczki według tego przepisu zostaną uduszone w sosie pomidorowym do którego dodaje się gałązkę rozmarynu.
Przygotowanie dania z ośmiorniczkami w roli głównej jest bardzo proste. Jak większość przepisów na owoce morza, ilość składników jest ograniczona po to, aby nie konkurowały one z „gwiazdą” na patelni, którą w tym przypadku są małe ośmiorniczki. Jeśli chodzi o etap duszenia ośmiorniczek to należy gotowanie kontynuować tak długo, aż głowonóg stanie się mięciutki. Konsystencja dania powinna być zbliżona do gulaszu. Danie proponuję serwować z dodatkiem pszennego chleba. Ponieważ jest to przystawka, dlatego bardzo dobrym pomysłem jest łączenie ośmiorniczek z innymi małymi przystawkami wykonanymi na bazie ryb i owoców morza. To jest bardzo dobry patent, który sama wykorzystuję. Serdecznie polecam.
Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Na patelni rozgrzejcie oliwę (2) i dodajcie czosnek (3).
Czosnek przesmażcie przez chwilę, a następnie dodajcie ośmiorniczki (4) oraz wino (5) i poczekajcie aż wino odparuje (6).
Dla smaku dodajcie gałązki rozmarynu (7), dodajcie teraz też pomidory z puszki (8) (9).
Doprawcie sos solą oraz mielonym pieprzem (10). Ośmiorniczki należy dusić pod przykryciem do miękkości, w razie konieczności dodajcie wodę (11). Kiedy ośmiorniczki staną się miękkie zredukujcie sos, tak aby był gęsty i błyszczący (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję