Polecam Wam zrobienie mini pączków serowych. To bardzo wdzięczny przepis, który w odróżnieniu od tradycyjnych pączków, wymaga poświęcenia mu naprawdę tylko kilku chwil. Pączki serowe są bardzo smaczne, miękkie i pachnące skórką cytrynową- jeśli oczywiście zdecydujecie się ją dodać do ciasta. Osobiście polecam nie pomijać tego składnika.
Gotowe pączki wystarczy oprószyć cukrem pudrem; dobrym pomysłem jest połączyć cukier puder ze szczyptą cynamonu. Na bogato można również użyć polewę czekoladową. Połowa pączka oblana polewą czekoladową, to fajny widok i niezaprzeczalny smak. Przepis jest prosty i każdy da radę go wykonać. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły. Polecam Wam również ten przepis w wersji VIDEO
Przygotowanie pączków. Twaróg przeciśnijcie przez praskę lub zmielcie go przy pomocy maszynki do mięsa (1). Do sera dodajcie jajka, cukier, śmietanę (2) (3),
mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny (4) (5). Wszystkie składniki wyróbcie tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, dodajcie odrobinę mąki. Dłonie wysmarujcie olejem (6)
i z ciasta uformujcie pączki o wielkości orzecha włoskiego (7). Smażenie: rozgrzejcie tłuszcz. Smażcie pączki partiami do momentu kiedy pączki staną się brązowe (8) (9). Podczas pieczenia pączki szybko rosną. Usmażone pączki wyłóżcie na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na koniec wystarczy pączki oprószyć cukrem pudrem i można się zajadać
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Przed starciem skórki z cytryny, cytrynę należy sparzyć gorącą wodą, w celu pozbycie się konserwantów.