Proponuję dziś obiad dla osób zabieganych- Pad Thai z kurczakiem. Pad Thai to popularne danie kuchni tajskiej. Jak się okazuje w polskich warunkach domowych można je bardzo smacznie przygotować, nawet jeśli nie posiada się woka. Do przygotowania mojego przepisu na Pad Thai wykorzystałam dostępne w sieciach handlowych składniki charakterystyczne dla tajskiej kuchni, min. to: makaron ryżowy wstążki, sos sojowy, sos ostrygowy, sos chilli, orzechy nerkowca, kolendrę, kiełki, imbir, limonkę. Pozostałe składniki Pad Thai zapewne znajdziecie w domu.
Przygotowanie Pad Thai nie jest pracochłonne. Całe jego przygotowanie, łącznie z pokrojeniem wszystkich składników to raptem ok. 15 minut. Mnie mój przepis bardzo smakował i już niejednokrotnie go w domu powtórzyliśmy. Teraz dzielę się nim z Wami. Mam nadzieję, że Wam również to danie zasmakuje. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni.
Pracę proponuję rozpocząć pokrojenia cebuli, szczypiorku, kurczaka, przeciśnięcia czosnku przez praskę oraz starcia imbiru. Przygotujcie również gorącą wodę. Do gorącej wody włóżcie makaron ryżowy na ok. 8-10 minut. Warto przeczytać instrukcję na opakowaniu. Makaron nie powinien być bardzo miękki ( rozlazły). Należy wziąć pod uwagę, że trafi on jeszcze na patelnię na drugi etap obróbki termicznej. Orzechy nerkowca rozdrobnijcie (1). Przygotowanie sosu do Pad Thai: do półmiska dodajcie wszystkie wyszczególnione składniki i całość wymieszajcie (2) (3 ) (4).
Na patelnię dodajcie olej. Poczekajcie, aż olej stanie się gorący, wówczas dodajcie czosnek, pokrojoną dymkę oraz imbir (5). Krótko wszsytko przesmażcie i dodajcie pokrojoną pierś z kurczaka (6). Kontynuujcie szybkie smażenie do momentu kiedy kurczak nie będzie już surowy.
Teraz dodajcie przygotowany sos, wymieszajcie w nim makaron i doprowadźcie do jego zredukowania (7). Przesuńcie makaron na jedną stronę patelni i wybijcie jajka (8). Wymieszajcie jajka z makaronem i kurczakiem. Na koniec dodajcie rozdrobnione orzechy nerkowca, kiełki oraz szczypiorek (9). Gotowy Pad Thai przed konsumpcją spryskajcie sokiem z limonki i dodajcie listki kolendry.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję