PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-11-26

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2-4 porcji
 
Przeczytaj również: Gotowany kalafior z bułką tartą

Proponuję dziś obiad dla osób zabieganych- Pad Thai z kurczakiem. Pad Thai to popularne danie kuchni tajskiej. Jak się okazuje w polskich warunkach domowych można je bardzo smacznie przygotować, nawet jeśli nie posiada się woka. Do przygotowania mojego przepisu na Pad Thai wykorzystałam dostępne w sieciach handlowych składniki charakterystyczne dla tajskiej kuchni, min. to: makaron ryżowy wstążki, sos sojowy, sos ostrygowy, sos chilli, orzechy nerkowca, kolendrę, kiełki, imbir, limonkę. Pozostałe składniki Pad Thai zapewne znajdziecie w domu.
Przygotowanie Pad Thai nie jest pracochłonne. Całe jego przygotowanie, łącznie z pokrojeniem wszystkich składników to raptem ok. 15 minut. Mnie mój przepis bardzo smakował i już niejednokrotnie go w domu powtórzyliśmy. Teraz dzielę się nim z Wami. Mam nadzieję, że Wam również to danie zasmakuje. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni. 

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
pozostałe składniki na Pad Thai
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć pokrojenia cebuli, szczypiorku, kurczaka, przeciśnięcia czosnku przez praskę oraz starcia imbiru. Przygotujcie również gorącą wodę. Do gorącej wody włóżcie makaron ryżowy na ok. 8-10 minut. Warto przeczytać instrukcję na opakowaniu. Makaron nie powinien być bardzo miękki ( rozlazły). Należy wziąć pod uwagę, że trafi on jeszcze na patelnię na drugi etap obróbki termicznej. Orzechy nerkowca rozdrobnijcie (1). Przygotowanie sosu do Pad Thai: do półmiska dodajcie wszystkie wyszczególnione składniki i całość wymieszajcie (2) (3 ) (4).      

Na patelnię dodajcie olej. Poczekajcie, aż olej stanie się gorący, wówczas dodajcie czosnek, pokrojoną dymkę oraz imbir (5). Krótko wszsytko przesmażcie i dodajcie pokrojoną pierś z kurczaka (6). Kontynuujcie szybkie smażenie do momentu kiedy kurczak nie będzie już surowy.

Teraz dodajcie przygotowany sos, wymieszajcie w nim makaron i doprowadźcie do jego zredukowania (7). Przesuńcie makaron na jedną stronę patelni i wybijcie jajka (8). Wymieszajcie jajka z makaronem i kurczakiem. Na koniec dodajcie rozdrobnione orzechy nerkowca, kiełki oraz szczypiorek (9). Gotowy Pad Thai przed konsumpcją spryskajcie sokiem z limonki i dodajcie listki kolendry.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE