PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-03

Panna Cotta z galaretką z granatów

Panna Cotta z galaretką z granatów
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Zapiekany makaron z tuńczykiem

Zapraszam na łatwiutki przepis na Panna Cotta. Tym razem kremową Panna cotta przygotowałam z galaretką wykonaną z owoców granatu. Choć granaty obecnie są dostępne w handlu przez cały rok, to jednak nie ma wątpliwości, że granaty podobnie jak pomarańcza i mandarynki to owoce, które kojarzone są z okresem zimowym.
Przygotowanie deseru nie nastręczy Wam żadnych trudności, nawet pozyskanie soku z granatów. Moja pierwsza metoda nie była perfekcyjna. Obecnie ją udoskonaliłam i proces zabiera mi nie więcej niż 10 sekund. Więcej informacji na temat znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Deser musicie przygotować w dwóch etapach. Najpierw przygotowuje się masę śmietankową i kiedy się zetnie należy dodać sok z granatów z dodatkiem żelatyny. Z podanej ilości składników uzyskałam 6 porcji 100 ml. Do przygotowania galaretki wykorzystałam jeden ogromny granat z którego udało mi się pozyskać prawie 200 ml soku. Przygotowanie deseru nie powinno zająć więcej niż 15- 20 minut, do którch należy dodać czas pootrzebny na jego stężenie. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.    

•Składniki•

 
składniki na masę panna cotta
 
 
składniki na galaretkę
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie masy śmietankowej: do żelatyny dodajcie mleko i pozostawcie ją na kilka minut do napęcznienia. Do śmietany dodajcie cukier (1). Rozpocznijcie gotować śmietanę nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. W międzyczasie dodajcie żelatynę (2). Ponieważ żelatyna, którą umieściliście w mleku będzie mieć teraz postać stałą, przed dodaniem jej do śmietany, włóżcie naczynie na kilka chwil do mikrofali. W ten sposób mieszanka stanie się płynna. Masę śmietankową przelejcie do foremek i włóżcie ją do lodówki (3). Po około 2-3 godzinach masa będzie ścięta.

Przygotowanie galaretki z granatów: wyjmijcie z granatu wszystkie ziarenka. Kilka sztuk pozostawcie do dekoracji, z reszty pozyskajcie sok. Do żelatyny dodajcie kilka łyżek soku i pozostawcie żelatynę do napęcznienia (4). Identycznie jak powyżej, po kilku minutach żelatyna przybierze postać stałą, zatem umieśćcie ją w mikrofali na kilka chwil, a kiedy uzyska postać płynną, dodajcie ją do pozostałej ilości soku. Uzupełnijcie foremki sokiem i ponownie włóżcie deser do lodówki na kilka godzin (5) (6). Gotowy deser umieśćcie na kilka sekund w gorącej wodzie lub przy pomocy noża oddzielcie panna cotta z galaretką od ścianek foremki. Deser udekorujcie ziarnami granatu. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Pamiętajcie, że o tym czy deser się uda nie decyduje ilość cukru. Do soku z granatów nie dodałam cukru ponieważ był dla mnie dostatecznie słodki. Z masy panna cotta urwałam również tyle cukru, z podanej ilości, ile się dało bez straty dla smaku deseru laugh

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bigos
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE