PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Panna Cotta z sosem truskawkowym

Panna Cotta z sosem truskawkowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 8h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Sałatka z ciecierzycą, papryką i pomidorami

Termin Panna Cotta oznacza gotowaną śmietanę. Oto przepis na idealny deser Panna Cotta. Jaka powinna być dobra Panna Cotta? Z całą pewnością Panna Cotta powinna być delikatna, lekka jak chmurka, puszysta i rozpływająca się w ustach. Idealna Panna Cotta powinna błyszczeć i powinna być podawana schłodzona. Panna Cotta może posiadać aromat wanilii, czekolady, kawy, truskawek, cytryny i wielu innych.

Najlepiej Panna Cotta podawać z aksamitnym sosem, z naciskiem na słowo "aksamitny", po to aby nic nie zmąciło delikatności Panna Cotta. Taki właśnie jest mój przepis na ten włoski oryginalny deser. Proponuj przepis na Panna Cotta o smaku waniliowym z sosem bezpestkowym wykonanym ze świeżych truskawek. Pyszności. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 
składniki na panna cotta
 
 
składniki na sos truskawkowy
 
 

•Przygotowanie•

Listki żelatyny włóżcie do zimnego mleka (1). Po 5 minutach żelatyna będzie gotowa do dalszego użycia. Przy pomocy noża pozyskajcie z laski wanilii ziarenka (2). Do garnka wlejcie śmietanę (3). 

Dodajcie cukier puder (4), ziarenka wanilii oraz pozornie tylko pustą laskę wanilii (5). Rozpocznijcie podgrzewanie śmietany, nie doprowadzając jednak do jej zagotowania (6).

Śmietanę zdejmijcie z palnika i dodajcie odciśniętą z mleka żelatynę (7). Śmietanę mieszajcie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie śmietanę przelejcie do przygotowanych pucharków (8), poczekajcie aż śmietana będzie zimna i włóżcie pucharki do lodówki na całą noc (9).

Przygotowanie sosu truskawkowego (10). Świeże truskawki umyjcie i usuńcie szypułki (11). Przy pomocy blendera lub miksera zmiksujcie wszystkie truskawki na papkę (12).

Następnie truskawki przefiltrujcie przez gęste sito, po to aby odseparować z sosu pestki (13) (14). Przygotujcie syrop cukrowy z mieszaniny cukru i wody w proporcjach 2:1, co w praktyce oznacza, że na przykład 500 g cukru należy rozpuścić i zagotować w 250 ml wody. Dodajcie syrop cukrowy do sosu truskawkowego w ilości do smaku (15). Gotowy deser panna cotta podawajcie z bezpestkowym sosem truskawkowym.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

1 ml/g płynu wymaga uzycia 0,02 g żelatyny. W przepisie użyłam 100 ml mleka i 400 g ( ml) śmietany, co daje łącznie 500 ml płynu. Zatem nalezy użyć 10 g żelatyny ( 500 x 0,02 = 10 g) 1 płatek żelatyny to 2 g, zetem należy użyć 5 sztuk. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE