![]() |
Termin Panna Cotta oznacza gotowaną śmietanę. Oto przepis na idealny deser Panna Cotta. Jaka powinna być dobra Panna Cotta? Z całą pewnością Panna Cotta powinna być delikatna, lekka jak chmurka, puszysta i rozpływająca się w ustach. Idealna Panna Cotta powinna błyszczeć i powinna być podawana schłodzona. Panna Cotta może posiadać aromat wanilii, czekolady, kawy, truskawek, cytryny i wielu innych.
Najlepiej Panna Cotta podawać z aksamitnym sosem, z naciskiem na słowo "aksamitny", po to aby nic nie zmąciło delikatności Panna Cotta. Taki właśnie jest mój przepis na ten włoski oryginalny deser. Proponuj przepis na Panna Cotta o smaku waniliowym z sosem bezpestkowym wykonanym ze świeżych truskawek. Pyszności. Zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Listki żelatyny włóżcie do zimnego mleka (1). Po 5 minutach żelatyna będzie gotowa do dalszego użycia. Przy pomocy noża pozyskajcie z laski wanilii ziarenka (2). Do garnka wlejcie śmietanę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie cukier puder (4), ziarenka wanilii oraz pozornie tylko pustą laskę wanilii (5). Rozpocznijcie podgrzewanie śmietany, nie doprowadzając jednak do jej zagotowania (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Śmietanę zdejmijcie z palnika i dodajcie odciśniętą z mleka żelatynę (7). Śmietanę mieszajcie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie śmietanę przelejcie do przygotowanych pucharków (8), poczekajcie aż śmietana będzie zimna i włóżcie pucharki do lodówki na całą noc (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie sosu truskawkowego (10). Świeże truskawki umyjcie i usuńcie szypułki (11). Przy pomocy blendera lub miksera zmiksujcie wszystkie truskawki na papkę (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie truskawki przefiltrujcie przez gęste sito, po to aby odseparować z sosu pestki (13) (14). Przygotujcie syrop cukrowy z mieszaniny cukru i wody w proporcjach 2:1, co w praktyce oznacza, że na przykład 500 g cukru należy rozpuścić i zagotować w 250 ml wody. Dodajcie syrop cukrowy do sosu truskawkowego w ilości do smaku (15). Gotowy deser panna cotta podawajcie z bezpestkowym sosem truskawkowym.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
1 ml/g płynu wymaga uzycia 0,02 g żelatyny. W przepisie użyłam 100 ml mleka i 400 g ( ml) śmietany, co daje łącznie 500 ml płynu. Zatem nalezy użyć 10 g żelatyny ( 500 x 0,02 = 10 g) 1 płatek żelatyny to 2 g, zetem należy użyć 5 sztuk.