Mój przepis na grillowaną paprykę jest bardzo łatwy. Paprykę przyrządzoną według tego przepisu wykonuję bardzo często. Cluo przepisu na grillowaną paprykę jest patelnia do grillowania. Dzięki takiej patelni mogę grillować paprykę przez cały rok. Przepis składa się zaledwie z dwóch składników- papryki oraz oliwy extra vergine. Może zaskakiwać brak soli lub innych popularnych przypraw, mogę jednak zapewnić, że naturalne minerały występujące w papryce, mają w sobie taką siłę, że nawet osoby, które dużo solą, nie sięgną tym razem po solniczkę. Gotową grillowaną paprykę skrapiam oliwą i jeśli zostawię paprykę na kilka godzin w lodówce, okazuje się, że oliwa zabarwi się na pomarańczowo i zyska paprykowy aromat. Dzieje się tak za sprawą kapsantyny, czyli naturalnego barwnika zawartego w papryce.
Paprykę z grilla podaję przede wszystkim do grillowanych mięs, na przykład do grillowanych filetów kurczaka, do grillowanych steków, grillowaną paprykę łączę również z innymi grillowanymi warzywami. Nie waham się użyć grillowanej papryki wraz z aromatyczną paprykową oliwą do sałatek warzywnych. Ostatnie kawałeczki grillowanej papryki kładę na kanapki z serem lub wędliną. Bardzo wszystkim polecam ten przepis.
Paprykę umyjcie i natnijcie ją wokół szypułki (1), po czym szypułkę usuńcie (2). Paprykę pokrójcie na mniejsze kawałki (3).
Ze środka papryki usuńcie gniazdo wraz z jego nasionami (4). Następnie paprykę musicie pokroić na paseczki o w miarę równej szerokości (5) (6).
Rozgrzejcie patelnię do grillowania (7). Ja używam patelni żeliwnych i wszystkie produkty grilluję na nich beztłuszczowo. Paprykę dodawajcie partiami i grillujcie tak długo, aż papryka stanie się miękka (8). Na koniec dodajcie do papryki trochę oliwy z oliwek (9). Papryka jest gotowa do konsumpcji.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję