![]() |
Pasta z wędzonej makreli z chrzanem to kolejna propozycja smarowidła do chleba na stronie Tapenda. Tym razem pozytywie natchnęła mnie Dominika K-r z fanpaga na Facebooku. Przepis ponoć jest nawiązaniem do przepisu z wędzonej makreli Jamie Oliviera. Nie sprawdzałam tej informacji, ale wierzę Dominice.
Wszystkie przepisy z wędzonej makreli są niebywale łatwe, a ich przygotowanie zajmuję naprawdę nie więcej niż 10 minut. W kwestii doprawiania pasty chrzanem musicie kierować się własnym gustem.
Dominika radziła mi również dodanie oliwy. Ponieważ konsystencja pasty odpowiadała mi po wymieszaniu składników- postanowiłam jej nie dodawać. Pasta według tego przepisu jest równie genialna jak pasta z wędzonej makreli z ogórkiem czy pasta z twarożkiem. Pasta z wędzonej makreli zawsze smakuje wybitne na świeżych kupnych bułeczkach lub na domowym chlebie. Pięknie zaczęłam niedzielę- od głaskania się po brzuszku. Dziękuję Dominika Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Oczyszczoną wędzoną makrelą pokrójcie na kawałki. Dodajcie serek śmietankowy (1) oraz tarty chrzan (2)- taką markę, jaką lubicie. Dodajcie zioła. Ja dodałam szczypiorek (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sok z cytryny oraz pieprz (4) (5). Całość wymieszajcie (6). Pasta z wędzonej makreli z chrzanem jest gotowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast szczypiorku możecie użyć koperku lub natki zielonej pietruszki. Też wyjdzie wybitnie