Zapraszam na drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami. Tradycyjnie przygotowuje się je na Wigilię Bożego Narodzenia i serwuje z czerwonym barszczem. Przygotowanie pasztecików nie jest trudne tylko jest pracochłonne. Zarówno ugotowanie kapusty jak i wykonanie ciasta drożdżowego wymaga czasu dlatego najlepiej pracę podzielić. Proponuję najpierw ugotować kapustę; można to nawet zrobić kilka dni wcześniej i kapustę zamrozić. Z kolei w dzień konsumpcji zrobić ciasto drożdżowe i upiec paszteciki. Można również gotowe paszteciki upiec i zamrozić. Dla mnie to optymalna opcja gdyż w dzień wigilijny chcę już mieć czas dla siebie.
Paszteciki są również fantastyczną przekąską na różnego rodzaju okazje. Ich smak można wzbogacić dokładając do kapusty również smażony boczek. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
Przygotowanie kapusty z grzybami: suszone grzyby musicie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Do grzybów dodajcie gorącą wodę i pozostawcie grzyby na 15 minut. Następnie grzyby gotujcie przez 15 minut pod przykryciem (1). Do osobnego garnka włóżcie kiszoną kapustę. Dodajcie olej, resztę wyszczególnionych przypraw (2) (3)
i wodę z gotowania grzybów (4). Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie kapustę do miękkości. W razie konieczności dodajcie gorącej wody. Ostatecznie kapustę spróbujcie i ewentualnie doprawcie dodając sól, pieprz czy cukier. Cebulę pokrójcie w kostkę i uduście ją, na kilku łyżka oleju, na złoty kolor. Dodajcie cebulę do kapusty. Dodajcie również pokrojone gotowane grzyby. Całość wymieszajcie. Kapusta z grzybami jest gotowa. Przygotowanie ciasta drożdżowego na paszteciki: musicie rozpocząć od przygotowania zaczynu. Zatem do rozkruszonych drożdży dodajcie cukier, letnie mleko i całość wymieszajcie do momentu rozpuszczenia się drożdży (5). Zaczyn pozostawicie na ok. 20 minut. W tym czasie rozpuście masło. Następnie do miski dodajcie mąkę, przygotowany zaczyn, sól, rozpuszczone masło oraz żółtka (6).
Całość najpierw wymieszajcie łyżką, a potem wyróbcie elastyczne ciasto na stolnicy (7). Tak przygotowane ciasto włóżcie do miski, przykryjcie ręcznikiem lub talerzem i pozostawicie do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 2 godzin. Wyrośnięte ciasto podzielcie na pół ( z uwagi na jego ilość) i je rozwałkuje na ok. 3 mm (8). Rozwałkowane ciasto przekrójcie wzdłuż na pół (9)
i ułóżcie na blasze z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym cieście ułóżcie przygotowany farsz z kiszonej kapusty i grzybów, i złóżcie ciasto tak jak pokazałam to na filmie (10). Analogicznie postępujcie z drugą połową ciasta. Tak przygotowane paszteciki przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie na 15 minut. Po tym czasie rulony pokrójcie na paszteciki i posmarujcie je rozkłóconym jajkiem z mlekiem (11). Na koniec dodajcie sezam, mak, kminek ( opcja) (12) Pieczenie: włóżcie paszteciki do nagrzanego piekarnika 200 stopni. Pieczenie bez termoobiegu, góra dół. Paszteciki muszą się piec ok. 20 minut lub do momentu kiedy ładnie się zarumienią.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przed gotowaniem przelejcie ją na durszlaku gorącą wodą.