PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pasztet drobiowy z galaretką z granatów

Pasztet drobiowy z galaretką z granatów
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 500 g
 
Przeczytaj również: Żeberka wołowe długo pieczone

Kiedy przeczytałam składniki przepisu na pasztet z galaretką wykonaną z owoców granatów postanowiłam, że muszę koniecznie wykonać ten przepis. Ponieważ wszystkie wymienione w przepisie składniki lubię i często wykorzystuję je w codziennym gotowaniu, wiedziałam od razu, że ten przepis zadowoli moje kubki smakowe. Granaty, a właściwie galaretka z owoców granatów rozbudziła tak bardzo moją wyobraźnię, że proces decyzyjny w kwestii przygotowania pasztetu nabrał szybszego tempa, a przepis wszedł w fazę wykonawczą, kiedy cudownym zbiegiem okoliczności okazało się, że w sklepie dostępne są granaty. Przepis wykonałam z wątróbki indyczej ( mniej pracy przy oczyszczaniu), ale można go również wykonać z wątróbki kaczej lub kurzej. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać pasztet proponuję rozpocząć pracę od przygotowania składników. Pieczarki pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Jeśli mają ładną skórkę można pieczarek nie obierać. Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2).Wątróbkę oczyśćcie i pokrójcie również na mniejsze kawałki (3).

W 99 % przypadków używam świeży tymianek, który przechowuję w zamrażalniku. Kilka gałązek tymianku drobno pokroiłam, tak aby powstała 1 łyżeczka tej przyprawy (4). Teraz na patelni rozpuście około 1/3 ilości masła. Dodajcie szalotkę i przesmażcie ją przez chwilę (5). Następnie dodajcie przygotowane pieczarki (6)

oraz wątróbkę (7). Całość przesmażcie przez 3 minuty. Teraz dodajcie 1 łyżeczkę soli (8), pieprz Cayenne (9)

tymianek (10), wino (11) i czosnek przeciśnięty przez praskę (12). Przykryjcie patelnię pokrywką i duście całość przez 10 minut. Następnie zdejmijcie pokrywkę, doprowadźcie do odparowania płynów i pozostawicie wszystko do wystudzenia.

Teraz przełóżcie zawartość patelni do miski, dołóżcie resztę masła, drugą łyżeczkę soli i całość zmiksujcie na gładką masę (13). Spróbujcie pasztet, ewentualnie doprawcie go jeszcze do smaku. Naczynia, w których będziecie przechowywać pasztet (najlepiej użyć pudełek spożywczych) wyłóżcie folią spożywczą. Dzięki folii spożywczej łatwo wyjmiecie pasztet z pudełka. Pudełka napełnijcie pasztetem, zwracając szczególną uwagę, aby pasztet dobrze przylegał do ich krawędzi, co zapobiegnie spłynięciu soku z granatów na boki pasztetu (14). Żelatynę rozpuście w 20 g soku z granatów. Jak wykonać sok z granatów możecie zobaczyć TUTAJ. Poczekajcie 5 minut, aby żelatyna zmiękła i napęczniała. Ponieważ będzie mieć po tym czasie postać sztywnej galaretki, włóżcie ją na kilka chwil do mikrofali, tak aby żelatyna stała się płynna. Teraz żelatynę dodajcie do reszty soku, całość wymieszajcie i tak przygotowany sok z granatów wylejcie na powierzchnię pasztetu (15). Gotowy pasztet włóżcie do lodówki i poczekajcie, aż galaretka z soku z granatów się dobrze zetnie, czyli dodatkowe 2-3 godziny.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Pasztet w zamkniętym pudełku możecie przechowywać w zamrażalniku.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE