![]() |
Kiedy przeczytałam składniki przepisu na pasztet z galaretką wykonaną z owoców granatów postanowiłam, że muszę koniecznie wykonać ten przepis. Ponieważ wszystkie wymienione w przepisie składniki lubię i często wykorzystuję je w codziennym gotowaniu, wiedziałam od razu, że ten przepis zadowoli moje kubki smakowe. Granaty, a właściwie galaretka z owoców granatów rozbudziła tak bardzo moją wyobraźnię, że proces decyzyjny w kwestii przygotowania pasztetu nabrał szybszego tempa, a przepis wszedł w fazę wykonawczą, kiedy cudownym zbiegiem okoliczności okazało się, że w sklepie dostępne są granaty. Przepis wykonałam z wątróbki indyczej ( mniej pracy przy oczyszczaniu), ale można go również wykonać z wątróbki kaczej lub kurzej. Zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać pasztet proponuję rozpocząć pracę od przygotowania składników. Pieczarki pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Jeśli mają ładną skórkę można pieczarek nie obierać. Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2).Wątróbkę oczyśćcie i pokrójcie również na mniejsze kawałki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
W 99 % przypadków używam świeży tymianek, który przechowuję w zamrażalniku. Kilka gałązek tymianku drobno pokroiłam, tak aby powstała 1 łyżeczka tej przyprawy (4). Teraz na patelni rozpuście około 1/3 ilości masła. Dodajcie szalotkę i przesmażcie ją przez chwilę (5). Następnie dodajcie przygotowane pieczarki (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz wątróbkę (7). Całość przesmażcie przez 3 minuty. Teraz dodajcie 1 łyżeczkę soli (8), pieprz Cayenne (9)
![]() |
![]() |
![]() |
tymianek (10), wino (11) i czosnek przeciśnięty przez praskę (12). Przykryjcie patelnię pokrywką i duście całość przez 10 minut. Następnie zdejmijcie pokrywkę, doprowadźcie do odparowania płynów i pozostawicie wszystko do wystudzenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz przełóżcie zawartość patelni do miski, dołóżcie resztę masła, drugą łyżeczkę soli i całość zmiksujcie na gładką masę (13). Spróbujcie pasztet, ewentualnie doprawcie go jeszcze do smaku. Naczynia, w których będziecie przechowywać pasztet (najlepiej użyć pudełek spożywczych) wyłóżcie folią spożywczą. Dzięki folii spożywczej łatwo wyjmiecie pasztet z pudełka. Pudełka napełnijcie pasztetem, zwracając szczególną uwagę, aby pasztet dobrze przylegał do ich krawędzi, co zapobiegnie spłynięciu soku z granatów na boki pasztetu (14). Żelatynę rozpuście w 20 g soku z granatów. Jak wykonać sok z granatów możecie zobaczyć TUTAJ. Poczekajcie 5 minut, aby żelatyna zmiękła i napęczniała. Ponieważ będzie mieć po tym czasie postać sztywnej galaretki, włóżcie ją na kilka chwil do mikrofali, tak aby żelatyna stała się płynna. Teraz żelatynę dodajcie do reszty soku, całość wymieszajcie i tak przygotowany sok z granatów wylejcie na powierzchnię pasztetu (15). Gotowy pasztet włóżcie do lodówki i poczekajcie, aż galaretka z soku z granatów się dobrze zetnie, czyli dodatkowe 2-3 godziny.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Pasztet w zamkniętym pudełku możecie przechowywać w zamrażalniku.