PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-17

Pasztet z indyka z czarną porzeczką

Pasztet z indyka z czarną porzeczką
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 500 g
 
Przeczytaj również: Focaccia z patelni

Chętnie wracam do dobrych przepisów. Takim jest przepis na pasztet drobiowy, którego pierwszą wersję- z galaretką z granatów- znajdziecie TUTAJ. Tym razem przygotowałam pasztet z wątróbki indyczej z konfiturą z czarnej porzeczki. Pasztet znów wyszedł mi zjawiskowo dobry i szybo musiałam go zamrozić, bo w tajemniczych okolicznościach znikał, a przecież przygotowałam go na specjalną okazję. 
Przygotowanie porzeczek jest niezmiernie proste. Wystarczy do porzeczek dodać cukier w ilości do smaku, całość zagotować i zredukować nadmiar soku. Możecie również wykonać galaretkę z soku z czarnej porzeczki. W takim przypadku do soku z porzeczek ( będziecie potrzebować około 200- 250 ml) dodajcie żelatynę w ilości wskazanej przez producenta.
Przepis bardzo polecam. Takiej delicji nie znajdziecie w sklepie. Zapraszam na szczegóły przepisu na pasztet.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie wszystkie składniki: tymianek drobniutko poszatkujcie, aby wyszła Wam 1 łyżeczka przyprawy. Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kosteczkę. Wątróbkę indyczą oraz pieczarki pokrójcie na mniejsze kawałki. Jeśli pieczarki posiadają ładną skórę, nie usuwajcie jej (1) (2). 1/3 masła rozpuście na patelni i dodajcie szalotkę (3),

 i kiedy szalotka się zeszkli dodajcie pieczarki (4), przygotowaną wątróbkę (5), 1 łyżeczkę soli morskiej (6),

pieprz cayenne (7) oraz tymianek (8). Duście wszystko przez kilka chwil, a następnie dodajcie wino (9)

oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (10). Patelnię przykryjcie pokrywką i kontynuujcie gotowanie przez 10 minut. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, zredukujcie płyny i pozostawcie pasztet do wystudzenia. Na koniec do miski dodajcie resztę masła, drugą łyżeczkę soli oraz przygotowane i wystudzone składniki pasztetu. Całość zmiksujcie przy pomocy blendera na gładką masę (11). Gotowy pasztet z indyka przełóżcie do pojemników spożywczych wyłożonych folią spożywczą, która ułatwi Wam wyjęcie pasztetu z pudełka (12). Teraz na pasztecie połóżcie przygotowane porzeczki lub galaretkę z soku z porzeczek.  

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zamiast szalotki możecie użyć 1 średnią cebulę.
  2. Zamiast białego wina możecie użyć czerwone wino.
  3. Ostatecznie możecie przyprawić pasztet pierzem cayenne po jego zmiksowaniu.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE