Przepis na makaron na ostro czyli na przykład Penne all`arrabbiata wywodzi się z rzymskiej tradycji kulinarnej. Obecnie przepis na sos do makaronu w sosie pomidorowym rozpowszechniony jest na terytorium całej Italii i należy do kategorii sosów bardzo łatwych. Choć procedura oraz poszczególne składniki mogą się różnić w zależności od miejsca w którym sos do makaronu jest przygotowywany, to jedna rzecz jest wspólna, sos do penne arrabbiata musi być ostry. Penne Arrabbiata przygotowuję od lat i wplatam w codzienne menu, zarówno wtedy, kiedy jestem zadowolona i tryskam dobrym humorem jak również i w dniach kiedy mam dołek. W takich momentach przygotowuję penne all`arabiata w wersji hardcore, czyli makaron penne 3 razy bardziej al dente niż przewiduje norma i dwa razy bardziej pikantne niż zwykle. Mamy też wrażenie, że dodaję więcej oliwy. Walka z takim przeciwnikiem, czyli ostrym makaronem dość skutecznie obniża mi poziom adrenaliny. Polecamy wypróbować.
Aby wykonać sos do Penne Arrabbiata rozpocznijcie prace od obrania czosnku i pokrojenia go w plastry (1). Następnie na patelni rozgrzejcie oliwę (2) i dodajcie czosnek (3). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu.
Teraz dodajcie pomidory z puszki (4), paprykę z grupy chilli oraz/ lub pieprz cayenne (5). Do smaku dodajcie sól (6).
Dodajcie również do aromatu mielony czarny pieprz (7). Gotujcie sos, tak długo aż stanie się gęsty i błyszczący (8). Na końcu dodajcie natkę poszatkowanej zielonej pietruszki (9). Makaron penne ( rurki) ugotujcie według instrukcji na opakowaniu, dodajcie makaron do sosu i połączcie składniki. Danie gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję