PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-30

Peperonata

Peperonata
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Beza Pavlova

Dziś mam przepis dla wszystkich wielbicieli papryki. Proponuję peperonatę czyli duszoną paprykę w sosie pomidorowym. Peperonatę wykonuję się ze słodkiej papryki, najlepiej we wszystkich kolorach tak, aby danie było kolorowe i cieszyło również oko. Gotowa peperonata jest gęsta, całość błyszczy od oliwy. Peperonatę można konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę peperonatę w postaci na zimno jako przystawkę do dań obiadowych, na kolację, czy tak po prostu do przegryzienia w ciągu dnia z chlebem. Paperonatę przygotowuję się bardzo łatwo, samo danie wymaga niewielu składników, za to smak i aromat jest cudowny. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis krok po kroku.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne (1) i pokrójcie ją w paseczki (2). Cebulę, polecam słodką czerwoną cebulę, obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka (3).

Teraz na patelnię wlejcie oliwę, dodajcie obrane ząbki (4) czosnku oraz przygotowaną cebulę (5). Całość powoli smażcie do momentu kiedy cebula stanie się szklista (6).

Następnie dodajcie paprykę (7), wodę (8), całośc przykryjcie pokrywką i duście przez 10 minut (9).

Po wskazanym czasie dodajcie pomidory, które polecam najpierw zmiksować na papkę (10). Znów całość przykryjcie i duście paprykę do momentu kiedy stanie się miękka i sos się zredukuje (11). W międzyczasie dodajcie do smaku sól oraz pieprz (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Paperonata najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Z kolei jeśli lubicie ostre smaki możecie dodać do peperonaty ostrą paprykę. 
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE