![]() |
Dziś mam przepis dla wszystkich wielbicieli papryki. Proponuję peperonatę czyli duszoną paprykę w sosie pomidorowym. Peperonatę wykonuję się ze słodkiej papryki, najlepiej we wszystkich kolorach tak, aby danie było kolorowe i cieszyło również oko. Gotowa peperonata jest gęsta, całość błyszczy od oliwy. Peperonatę można konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę peperonatę w postaci na zimno jako przystawkę do dań obiadowych, na kolację, czy tak po prostu do przegryzienia w ciągu dnia z chlebem. Paperonatę przygotowuję się bardzo łatwo, samo danie wymaga niewielu składników, za to smak i aromat jest cudowny. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis krok po kroku.
![]() |
![]() |
![]() |
Paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne (1) i pokrójcie ją w paseczki (2). Cebulę, polecam słodką czerwoną cebulę, obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz na patelnię wlejcie oliwę, dodajcie obrane ząbki (4) czosnku oraz przygotowaną cebulę (5). Całość powoli smażcie do momentu kiedy cebula stanie się szklista (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie paprykę (7), wodę (8), całośc przykryjcie pokrywką i duście przez 10 minut (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Po wskazanym czasie dodajcie pomidory, które polecam najpierw zmiksować na papkę (10). Znów całość przykryjcie i duście paprykę do momentu kiedy stanie się miękka i sos się zredukuje (11). W międzyczasie dodajcie do smaku sól oraz pieprz (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Paperonata najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Z kolei jeśli lubicie ostre smaki możecie dodać do peperonaty ostrą paprykę.