![]() |
Przepis na Pesto Trapanese nie jest aż tak bardzo znany jak pochodzący z Genui przepis na zielone Pesto Genovese, wykonane z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy. Przepis na Pesto Trapanese pochodzi z południa Włoch, z Sycylii, a konkretnie z miejscowości Trapani. Pomarańczowe Pesto Trapanese wykonane jest na bazie pomidorów, migdałów, bazylii, czosnku, parmezanu oraz oliwy. Wydaje się, że nie sposób połączyć takie składniki w jeden dobry smak. Okazuje się jednak nie po raz pierwszy, że Włosi takie rzeczy potrafią zrobić. Oba przepisy na pesto, oprócz kilku składników, łączy jeszcze kilka wspólnych kwestii:
![]() |
![]() |
![]() |
Aby zrobić Pesto Trapanese wystarczy wszystkie wymienione składniki zmiksować do postaci gęstego sosu, tak więc do pojemnika blendera lub miksera włóżcie: pomidory (1) i migdały (2). Możecie użyć migdałów ze skórką lub bez skórki. Ponadto obierzcie z łupin i dodajcie ząbek czosnku (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie świeże listki bazylii (4) oraz kawałek sera Parmezan (5). Dla smaku, wiadomo tłuszcz jest jego nośnikiem, dodajcie kilka kropel oliwy (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie też sól oraz czarny mielony pieprz (7). Całość zmiksujcie. Powinien Wam wyjść sos w kolorze pomarańczowym (8). Aby sos połączyć z makaronem musicie na patelni rozgrzać oliwę. Dodajcie Pesto Trapanese w ilości według potrzeb (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość rozmieszajcie i podgrzejcie (10). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dołóżcie do Pesto Trapanese. Aby sos dobrze i łatwo się rozprowadził dodajcie do makaronu trochę wody w której gotował (11). Całość wymieszajcie i zredukujcie (12). Gotowe i pyszne !
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję