Klasyczne pesto genovese składa się z 7 składników: bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy, parmezanu lub grana padana, owczego sera pecorino i dodatku soli. Zalecenia są takie, aby bazylię ucierać w moździerzu przy pomocy drewnianego młotka. Szczerze powiedziawszy nigdy nie wykonywałam pesto w moździerzu i raczej nie mam zamiaru tego robić. Mogę sobie wyobrazić, że ta metoda wymaga poświęcenia jej sporo czasu. Pesto od zawsze wykonuję przy pomocy blendera. Wystarczy kilka chwil i pesto jest gotowe. Pesto genovese, popularnie zwane pesto bazyliowym bez pozostałych składników nie istnieje, co więcej bazylia wybrzmiewa swoim aromatem dopiero na ich tle. Sama bazylia mocno roztarta lub pocięta przez noże nie ujmuje aromatem, równie dobrze można by było zachwycać zapachem kosiarki do trawy Jednak krok po kroku, dodając pozostałe składniki buduje się ten wspaniały i charakterystyczny aromat pesto genovese. Najpopularniejszym sposobem wykorzystania pesto bazyliowego jest jego dodanie do ugotowanego spaghetti. Kuchnia fusion proponuje mnóstwo sposobów jego wykorzystania; pesto łączy się z rybami, owocami morza i mięsem. Na ten czas zacznijmy jednak do wykonania samego pesto. Zobaczice również FILM na którym pokazuję, jak zrobić pesto.
Przygotowanie pesto proponuję rozpocząć od starcia sera Parmezan lub Grana Padana oraz Pecorino. Ser Pecorino w zależności od odmiany posiada mniej lub bardziej intensywny aromat (1) (2) (3).
Do pojemnika blendera dodajcie obrane z łupin ząbki czosnku oraz sól (4). Do wykonania pesto wykorzystujcie jedynie liście bazylii. Zdrowe liście bazylii umyjcie, osuszcie i dodawajcie partiami do pojemnika blendera (5). Miksujcie na najniższych obrotach przez kilka sekund, zachowując również małe odstępy czasu. Stopniowo dodawajcie również oliwę (6).
Kiedy uporacie się z bazylią, dodajcie orzeszki piniowe (7), oba rodzaje sera (8) i wszystkie składniki zmiksujcie (9). W zależności od konsystencji, jeśli pesto wyjdzie Wam zbyt gęste, dodajcie więcej oliwy.
Spaghetti z pesto genovese: ugotujcie spaghetti według instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelnię dodajcie 4-5 łyżek oliwy (10) oraz porcję pesto (11). Całość podgrzejcie, dodajcie ugotowane, gorące spaghetti i całość dokładnie wymieszajcie (12). Podawajcie spaghetti oprószone serem parmezan lub pecorino- wg mnie dobrych rzeczy nigdy dość.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Dla mnie najskuteczniejszym sposobem przechowywania pesto bazyliowego jest jego mrożenie. Pesto przekładam do pudełka spożywczego, na powierzchnię pesto wlewam oliwę, zamykam pudełko i wkładam do zamrażalnika.