![]() |
Pesto ze szparagów, dlaczego nie ?
Szparagowe pesto jest pysznym przepisem, który znakomicie nadaje się do dań z makaronu. Aby wzbogacić jego teksturę polecam dodać migdały. Smaku doda ser parmezan, z kolei aromat osiągnie się dzięki szczypcie gałki muszkatołowej oraz majerankowi. Sok z cytryny spowoduje, że pesto stanie się wyraziste w smaku. Masę, którą otrzymacie po zmiksowaniu szparagów, parmezanu oraz migdałów należy rozrzedzić, najlepiej przy pomocy wody, w której gotowały się szparagi. Do pesto ze szparagów niektórzy dodają oliwę w fazie jego przygotowywania. Ja wolę oliwę dodać na patelnię, podgrzać ją i dopiero wtedy dodać pesto. Kwestia wyboru. Zapraszam serdecznie na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Do wykonania pesto z zielonych szparagów potrzebne są Wam migdały bez skórki. Migdały bez skórki możecie nabyć w sklepie, a jeśli posiadacie migdały ze skórką, wówczas aby sprawnie skórkę zdjąć, zalejcie migdały gorąca wodą i pozostawcie je w niej na 10 minut (1). Po ten czasie skórka napęcznieje i łatwo będzie ją usunąć. Do gotującej się wody dodajcie sól oraz umyte szparagi (2). Szparagi muszą się gotować przez 6 minut. Następnie szparagi pokrójcie na mniejsze kawałeczki. Jeśli chcecie ozdobić wasze danie szparagami, pozostawcie czubki szparagów (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do pojemnika blendera dodajcie wszystkie składniki, czyli parmezan (4), migdały (5) oraz szparagi (6). Całość zmiksujcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie przyprawy: gałkę muszkatołową (7), majeranek (8), sól i pieprz do smaku (9)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz sok z cytryny (10). Tak otrzymaną masę rozrzedźcie wodą (11). Na patelnię dodajcie oliwę oraz pesto (12). Oba składniki połączcie, podgrzejcie i sprawdźcie, czy pesto jest wystarczająco doprawione. Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie go na patelnię. Ja użyłam wstążek Pappardelle.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Pamiętajcie, że pesto nie może być zbyt gęste, gdyż będzie Wam trudno rozprowadzić w nim makaron.