PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-04

Pesto ze szparagów

Pesto ze szparagów
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Szarlotka z lukrem

Pesto ze szparagów, dlaczego nie ?

Szparagowe pesto jest pysznym przepisem, który znakomicie nadaje się do dań z makaronu. Aby wzbogacić jego teksturę polecam dodać migdały. Smaku doda ser parmezan, z kolei aromat osiągnie się dzięki szczypcie gałki muszkatołowej oraz majerankowi. Sok z cytryny spowoduje, że pesto stanie się wyraziste w smaku. Masę, którą otrzymacie po zmiksowaniu szparagów, parmezanu oraz migdałów należy rozrzedzić, najlepiej przy pomocy wody, w której gotowały się szparagi. Do pesto ze szparagów niektórzy dodają oliwę w fazie jego przygotowywania. Ja wolę oliwę dodać na patelnię, podgrzać ją i dopiero wtedy dodać pesto. Kwestia wyboru. Zapraszam serdecznie na przepis. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do wykonania pesto z zielonych szparagów potrzebne są Wam migdały bez skórki. Migdały bez skórki możecie nabyć w sklepie, a jeśli posiadacie migdały ze skórką, wówczas aby sprawnie skórkę zdjąć, zalejcie migdały gorąca wodą i pozostawcie je w niej na 10 minut (1). Po ten czasie skórka napęcznieje i łatwo będzie ją usunąć. Do gotującej się wody dodajcie sól oraz umyte szparagi (2). Szparagi muszą się gotować przez 6 minut. Następnie szparagi pokrójcie na mniejsze kawałeczki. Jeśli chcecie ozdobić wasze danie szparagami, pozostawcie czubki szparagów (3).

Teraz do pojemnika blendera dodajcie wszystkie składniki, czyli parmezan (4), migdały (5) oraz szparagi (6). Całość zmiksujcie.  

Dodajcie przyprawy: gałkę muszkatołową (7), majeranek (8), sól i pieprz do smaku (9)

oraz sok z cytryny (10). Tak otrzymaną masę rozrzedźcie wodą (11). Na patelnię dodajcie oliwę oraz pesto (12). Oba składniki połączcie, podgrzejcie i sprawdźcie, czy pesto jest wystarczająco doprawione. Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie go na patelnię. Ja użyłam wstążek Pappardelle.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Pamiętajcie, że pesto nie może być zbyt gęste, gdyż będzie Wam trudno rozprowadzić w nim makaron.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE