PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczarki faszerowne aromatyczną bułką tartą

Pieczarki faszerowne aromatyczną bułką tartą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 12
 
Przeczytaj również: Wielkanocny Biały Barszcz

Faszerowane pieczarki w postaci przystawki do dań obiadowych lub kolację to bardzo fajny dodatek, przynajmniej dla tych osób, które lubią pieczarki wypełnione farszem. Zaletą tego przepisu na pieczarki faszerowane jest to, że przystawkę wykonuje się ekstremalnie szybko, ekstremalnie łatwo, z kolei skład farszu ograniczony do kilku składników, nie stanowi konkurencji zarówno dla samych pieczarek jak i do dania głównego. Farsz dla pieczarek został przygotowany na bazie bułki tartej zaaromatyzowanej tymiankiem i pietruszką. Do bułki tartej została dodana również oliwa, która związała masę farszu. Dzięki oliwie również, po zapieczeniu pieczarek, powstanie pyszna aromatyczna i chrupka skorupka. Przepis na pieczarki w mojej wersji wykonuje się ekspresowo. Cała procedura, wymaga zaledwie około 20 minut. Jak dla mnie to przepis jest bombastyczny. Bardzo często sama go wykorzystuję. Serdecznie polecam Wszystkim.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania nadzienia do pieczarek. W tym celu przygotujcie tartą bułkę w ilości według potrzeb. Do tartej bułki dodajcie tyle oliwy (1), aby związała ona bułkę i powstała Wam konsystencja gęstej papki. Do smaku dodajcie sól (2) oraz czarny mielony pieprz (3).

Dodajcie również pietruszkę (4) oraz listki tymianku świeżego lub mrożonego (5). Jeśli pieczarki posiadają ładną białą skórkę, wówczas sugeruję, aby jej nie zdejmować z kapeluszy grzybów, w przeciwnym wypadku skórkę usuńcie. Wytnijcie nogi z pieczarek (6).

Kapelusze pieczarek wypełnijcie przygotowanym farszem wykonanym z tartej bułki (7). Na dno patelni dodajcie klika łyżek oliwy (8), dodajcie wszystkie nafaszerowane kapelusze pieczarek, dodajcie gałązki tymianku (9) i obrane z łupin ząbki czosnku.

Na koniec dodajcie na patelnię około 1/2 szklanki wody (10), przykryjcie patelnię pokrywką i duście grzyby przez około 10 minut (11). Po tym czasie nastawcie piekarnik na temperaturę 180 stopni wraz z funkcją grill i zapiekajcie pieczarki przez około 5-7 minut, do momentu, kiedy reszta wody odparuje oraz farsz wykonany z tartej bułki stanie się złoto- brązowy (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Ten przepis można wykonać zarówno na patelni oraz w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Pieczarki wykonane według tego przepisu można podawać zarówno na ciepło oraz na zimno.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE