Pieczarki w sosie pomidorowym to moja propozycja przystawki do smażonej lub grillowanej piersi z kurczaka. Najlepiej jeśli przystawka będzie aromatyczna i smaczna i dopełni smakowo kawałek prosto przygotowanego mięsa. Przepis stanowi odpowiedź na pytanie- co przygotować do cycków z kurczaka dla codziennego menu. Wybór przypraw jest do sosu pomidorowego jest nieskończony. Bazę mojego przepisu na przystawkę z pieczarek w sosie pomidorowym stanowi szalotka, możecie użyć również cebuli. Polecam użyć ulubione przyprawy. Ja dodałam szczyptę domowej przyprawy do shoarmy, dodałam gałązkę rozmarynu i kapinkę wina. Pierś z kurczaka usmażyłam najprościej jak to było możliwe czyli tak po prostu usmażyłam filety z kurczaka na oliwie dodając sól i pieprz. Aby mięso było soczyste, po obsmażeniu, przykryłam je pokrywką, aby doszło. Gotowe mięso pokroiłam na grube plastry i podałam z przygotowana przystawką. Polecam- na co dzień. Oto szczegóły przepisu.
Na patelnię dodajcie oliwę (1) oraz pokrojoną w kostkę szalotkę lub cebulę (2). Dodajcie natkę pietruszki (3). Całość duście przez kilka chwil, aby tłuszcz stał się aromatyczny.
Aby sos stał się wyrazisty w smaku dodajcie płatki papryki (4). Teraz dodajcie również ulubione przyprawy (5) oraz gałązkę rozmarynu (6).
Do aromatycznej bazy dodajcie umyte pieczarki (7). Jeśli pieczarki są duże, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Całość wymieszajcie i dodajcie kapinkę wina (8). Dodajcie pomidory (9).
Do smaku dodajcie sól i pieprz (10) (11). Patelnie przykryjcie pokrywką i duście przez 10-15 minut (12). Następnie zdejmijcie pokrywkę i zredukujcie sos do gęstej konsystencji.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję