PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-23

Pieczona cukinia z bułką tartą

Pieczona cukinia z bułką tartą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim

Pisałam już kilka razy o pieczonych warzywach. Pokazałam Wam już przepis na pieczoną cebulę, pieczone pomidory, pieczone bakłażany. Kolej na pieczoną cukinię, a przy okazji możecie również zobaczyć, że można nawet upiec pora. Zapiekane warzywa aby były smaczne wymagają naprawdę niewielu składników. W przypadku cukinii i pora wystarczy tarta bułka, oliwa, sól i pieperz. Czy to jest danie dietetyczne ? Raczej nie, gdyby tak było to musiałbym napisać, że mieszkańcy południowej Europy są zawsze na diecie, ale mogę jednak napisać, że to jest dieta śródziemnomorska. Z czym podawać pieczoną cukinię i pora- rekomenduję ryby. Zerknijcie TUTAJ i TUTAJ

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować cukinię i pora według tego przepisu musicie cukinię umyć i pokroić wzdłuż na 3 mm plastry (1). Białą cześć pora również przekrójcie wzdłuż, w zależności od grubości, będzie to 4-8 kawałków (2).  Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę, tyle aby pokryć jego dno cieniutką warstwą (3).

Teraz poukładajcie przygotowane warzywa (4) (5) oraz dodajcie sól (6).

Do smaku dodajcie również mielony pieprz (7). Wszystkie warzywa oprószcie tartą bułką (8) oraz skropcie wierzch oliwą (9). Nastawcie piekarnik na 180 stopni z temoobiegiem. Warzywa muszą się piec przez około 10-15 minut do momentu kiedy bułka stanie się złota. W ostatniej fazie pieczenia możecie również uruchomić w piekarniku funkcję grill. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE