![]() |
Pisałam już kilka razy o pieczonych warzywach. Pokazałam Wam już przepis na pieczoną cebulę, pieczone pomidory, pieczone bakłażany. Kolej na pieczoną cukinię, a przy okazji możecie również zobaczyć, że można nawet upiec pora. Zapiekane warzywa aby były smaczne wymagają naprawdę niewielu składników. W przypadku cukinii i pora wystarczy tarta bułka, oliwa, sól i pieperz. Czy to jest danie dietetyczne ? Raczej nie, gdyby tak było to musiałbym napisać, że mieszkańcy południowej Europy są zawsze na diecie, ale mogę jednak napisać, że to jest dieta śródziemnomorska. Z czym podawać pieczoną cukinię i pora- rekomenduję ryby. Zerknijcie TUTAJ i TUTAJ
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować cukinię i pora według tego przepisu musicie cukinię umyć i pokroić wzdłuż na 3 mm plastry (1). Białą cześć pora również przekrójcie wzdłuż, w zależności od grubości, będzie to 4-8 kawałków (2). Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę, tyle aby pokryć jego dno cieniutką warstwą (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz poukładajcie przygotowane warzywa (4) (5) oraz dodajcie sól (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie również mielony pieprz (7). Wszystkie warzywa oprószcie tartą bułką (8) oraz skropcie wierzch oliwą (9). Nastawcie piekarnik na 180 stopni z temoobiegiem. Warzywa muszą się piec przez około 10-15 minut do momentu kiedy bułka stanie się złota. W ostatniej fazie pieczenia możecie również uruchomić w piekarniku funkcję grill.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję