Dorada ze smażonymi plasterkami ziemniaków to propozycja, którą można umieścić w kategorii dań łączących dary morza z darami ziemi. Pieczona dorada według tego przepisu zyskuje złote ziemniaczane łuski. Aby wykonać przepis na pieczoną doradę, potrzebne są filety dorady, które można samodzielnie pozyskać, korzystając z mojej instrukcji dotyczącej filetowania świeżych ryb. Poradnik jak filetować ryby zndajdziecie TUTAJ
Jeśli macie już filety rybne, wykonanie przepisu proponuję rozpocząć od przygotowania i usmażenia w głębokim tłuszczu ziemniaków. Czas potrzebny potem na upieczenie się filetów rybnych wraz z ziemniakami to zaledwie 8-10 minut. Do pieczonej dorady z ziemniakami proponuję podać ugotowany i doprawiony do smaku szpinak, a jeśli ma być na bogato, nie wahajcie się dodać do szpinaku przesmażonego boczku. Gwarantuję że wszystko pięknie będzie harmonizować i smakować. Garść instrukcji jak przygotować szpinak znajdziecie TUTAJ.
Na początku polecam przygotować ziemniaki, a zatem ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie je na cieniutkie plasterki (1). Na patelni rozgrzejcie olej, usmażcie ziemniaki, po czym wyjmijcie je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu (2). Na dno naczynia do zapiekania wlejcie trochę oliwy (3).
Włóżcie filety dorady, dodajcie do smaku troszeczkę soli (4) . Instrukcja jak pozyskać filety z ryby znajduje się TUTAJ. Na każdym filecie ułóżcie usmażone plasterki ziemniaków (5). Do smaku dodajcie pieprz oraz sól (6).
Nastawcie piekarnik na temperaturę 180 stopni z termoobiegiem (7). Dorada musi się piec przez ok. 10 minut (8). Dorada gotowa, wystarczy tylko dodać teraz dodatki (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję