PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-01-17

Pieczona kiełbasa z ziemniakami

Pieczona kiełbasa z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Drożdżówki z budyniem

Zapraszam na wspaniały przepis na rodzinną kolację z kiełbasą i ziemniakami w roli głównej. Do przygotowania przepisu użyłam kiełbasę polską surową. Clou przepisy jest jej jakość, zatem musicie użyć ten produkt który Wam smakuje. Danie jest bardzo aromatyczne, a to osiągnęłam dzięki użyciu ziół: rozmaryn, tymianek, liść laurowy oraz czosnku. Dodatkowy smaczek dodała również cebula. Bardzo dobrze jest również dodać pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę. 
Mój przepis na pieczoną kiełbasę z ziemniakami należy do przepisów jednogarnkowych i jest bardzo prościutki w wykonaniu. Ilości składników użytych w przepisie jest intuicyjny- do smaku i uzależniony jest od ilości porcji. Zapraszam na jego szczegóły oraz FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania ziemniaków. Ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie w dużą kostkę. Gotowanie ziemniaków: 5 minut od momentu zagotowania się wody ( z dodatkiem soli). Po tym czasie odlejcie wodę z ziemniaków. Zioła i czosnek drobno poszatkujecie, dodajcie je do ziemniaków ( mogą być jeszcze ciepłe) oraz oliwę. Do smaku dodajcie sól i pieprz. Całość wymieszajcie do połączenia się składników (1) (2) (3).

Kiełbasę ponakłuwajcie (4). Jeśli używacie grubą kiełbasę proponuję ją ją głęboko naciąć wzdłuż i rozłożyć. Do blaszki dodajcie odrobinę oliwy/ oleju (5). Ułóżcie w niej kiełbasę, ziemniaki oraz obraną z łupin i przekrojoną na pół cebulę (6). Pieczenie: proces pieczenia wynosi ok. 40- 50 minut, w temperaturze ok. 180 stopni. Proponuję użyć funkcji termoobieg. W połowie pieczenia przełóżcie składniki na drugą stronę. Kiedy wszystko ładnie się zarumieni, to znaczy, że danie jest gotowe. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Mnie do szatkowania bardzo dobrze się w tym sprawdza nóż półokrągły. Alternatywnie polecam użyć pojemnik blendera. W tej metodzie dodajcie do przypraw również olej/ oliwę, i potem nie dodawajcie jej już do ziemniaków.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE