Zapraszam na wspaniały przepis na rodzinną kolację z kiełbasą i ziemniakami w roli głównej. Do przygotowania przepisu użyłam kiełbasę polską surową. Clou przepisy jest jej jakość, zatem musicie użyć ten produkt który Wam smakuje. Danie jest bardzo aromatyczne, a to osiągnęłam dzięki użyciu ziół: rozmaryn, tymianek, liść laurowy oraz czosnku. Dodatkowy smaczek dodała również cebula. Bardzo dobrze jest również dodać pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę.
Mój przepis na pieczoną kiełbasę z ziemniakami należy do przepisów jednogarnkowych i jest bardzo prościutki w wykonaniu. Ilości składników użytych w przepisie jest intuicyjny- do smaku i uzależniony jest od ilości porcji. Zapraszam na jego szczegóły oraz FILM z mojej kuchni.
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania ziemniaków. Ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie w dużą kostkę. Gotowanie ziemniaków: 5 minut od momentu zagotowania się wody ( z dodatkiem soli). Po tym czasie odlejcie wodę z ziemniaków. Zioła i czosnek drobno poszatkujecie, dodajcie je do ziemniaków ( mogą być jeszcze ciepłe) oraz oliwę. Do smaku dodajcie sól i pieprz. Całość wymieszajcie do połączenia się składników (1) (2) (3).
Kiełbasę ponakłuwajcie (4). Jeśli używacie grubą kiełbasę proponuję ją ją głęboko naciąć wzdłuż i rozłożyć. Do blaszki dodajcie odrobinę oliwy/ oleju (5). Ułóżcie w niej kiełbasę, ziemniaki oraz obraną z łupin i przekrojoną na pół cebulę (6). Pieczenie: proces pieczenia wynosi ok. 40- 50 minut, w temperaturze ok. 180 stopni. Proponuję użyć funkcji termoobieg. W połowie pieczenia przełóżcie składniki na drugą stronę. Kiedy wszystko ładnie się zarumieni, to znaczy, że danie jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Mnie do szatkowania bardzo dobrze się w tym sprawdza nóż półokrągły. Alternatywnie polecam użyć pojemnik blendera. W tej metodzie dodajcie do przypraw również olej/ oliwę, i potem nie dodawajcie jej już do ziemniaków.