PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-27

Pieczona papryka z serem mozzarella

Pieczona papryka z serem mozarella
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Spaghetti z kurczakiem

Polecam Wam kreatywny sposób na przygotowanie pieczonej papryki. Pokrojoną paprykę można łączyć z wieloma składnikami a następnie zapiekać pod warstwą mozzarelli i tartej bułki. Papryka przygotowana w ten sposób stanowi samodzielne danie, ale polecam ją również zestawiać z innymi pieczonymi lub grillowanymi warzywami na piękną,  aromatyczną, wiosenną lub letnią kolacje. Wiele przepisów znajdziecie na stronie Tapenda. Smakosze docenią moją propozycję nadzienia w którego skład wchodzą fileciki anchois w zalewie z oliwy oraz kapary, ale mam również inne propozycje. Możecie nadzienie wykonać używając do tego smażonych pieczarek, korzystając na przykład z TEGO przepisu. Jeśli macie w lodówce smażone, aromatyczne ziemniaki- nie wahajcie się ich również połączyć z papryką, mozzarellą oraz tartą bułką. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować paprykę według tego przepisu, na początku paprykę umyjcie, pokrójcie na łódeczki i usuńcie z nich nasiona (1). Następnie na dno naczynia do zapiekania wlejcie odrobinę oliwy i ułóżcie wszystkie kawałki papryki (2). Nadzienie: do każdej łódeczki włóżcie przygotowane nadzienie. W tym przypadku były to fileciki anchois (3)

oraz kapary z solanki (4). Teraz dodajcie do każdej łódeczki trochę tartej bułki (5). Pokrójcie w kosteczkę ser mozzarella (6).

Włóżcie kilka kosteczek sera mozzarella do każdego kawałka papryki (7) i ponownie dodajcie trochę tartej bułki (8). Na koniec każdą porcję skropcie oliwą (9)

oraz dodajcie aromatyczne przyprawy, w tym przypadku było to oregano (10). Do smaku dodajcie sól (11) oraz pieprz (12). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Papryka musi się zapiekać przez około 20 minut, do momentu kiedy stanie się widocznie pofałdowana. Na końcu polecam również użycie funkcji grilla, aby ładnie przypiec powierzchnię sera i tartej bułki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE