PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-10

Pieczone krewetki modliszkowe

Pieczone krewetki modliszkowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Pierogi z jagodami

Krewetki, które mają łapki jak modliszki, gotowałam i pisałam o nich wcześniej TUTAJ. Tym razem zapraszam na przepis na krewetki pieczone w stylu klasycznym, prostym czyli takim który zasmakuje dużej większości konsumentów. Styl klasyczny polega na użyciu najprostszych składników. Takimi są na przykład tartą bułką aromatyzowana natką pietruszki z dodatkiem oliwy. Jeśli miałoby być jeszcze bardziej aromatycznie można dodać do tartej bułki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. W przeciwieństwie do krewetek w wersji gotowanej, które obierałam z pancerzy po ugotowaniu, krewetki w wersji pieczonej wymagają oczyszczenia na samym początku. Czynność wymaga poświęcenia czasu, w zależności od ilości krewetek, dłuższego lub krótszego, ale smak wynagrodzi to poświęcenie. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Czyszczenie krewetek: odetnijcie tylko oczy lub cała głowę krewetki (1). Odetnijcie wszystkie nogi i odnóża (2) (3).

Przetnijcie z boku pancerz i usuńcie jego górną część (4). Pozostawcie ogon na którym widoczne są 2 duże kropki. Na dno blaszki do pieczenia dodajcie oliwę (5) i połóżcie oczyszczone krewetki (6).

Krewetki oprószcie tartą bułką (7) i skropcie oliwą (8). Dodajcie natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (9).   

Całość oprószcie czarnym mielonym pieprzem i odrobiną soli (10). Nastawcie piekarnik na 180 stopni wraz z funkcja termoobiegu. Krewetki powinny się piec około 5 minut (11) (12). Upieczone krewetki proponujępodawać z cytryną.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE