Krewetki, które mają łapki jak modliszki, gotowałam i pisałam o nich wcześniej TUTAJ. Tym razem zapraszam na przepis na krewetki pieczone w stylu klasycznym, prostym czyli takim który zasmakuje dużej większości konsumentów. Styl klasyczny polega na użyciu najprostszych składników. Takimi są na przykład tartą bułką aromatyzowana natką pietruszki z dodatkiem oliwy. Jeśli miałoby być jeszcze bardziej aromatycznie można dodać do tartej bułki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. W przeciwieństwie do krewetek w wersji gotowanej, które obierałam z pancerzy po ugotowaniu, krewetki w wersji pieczonej wymagają oczyszczenia na samym początku. Czynność wymaga poświęcenia czasu, w zależności od ilości krewetek, dłuższego lub krótszego, ale smak wynagrodzi to poświęcenie. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Czyszczenie krewetek: odetnijcie tylko oczy lub cała głowę krewetki (1). Odetnijcie wszystkie nogi i odnóża (2) (3).
Przetnijcie z boku pancerz i usuńcie jego górną część (4). Pozostawcie ogon na którym widoczne są 2 duże kropki. Na dno blaszki do pieczenia dodajcie oliwę (5) i połóżcie oczyszczone krewetki (6).
Krewetki oprószcie tartą bułką (7) i skropcie oliwą (8). Dodajcie natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (9).
Całość oprószcie czarnym mielonym pieprzem i odrobiną soli (10). Nastawcie piekarnik na 180 stopni wraz z funkcja termoobiegu. Krewetki powinny się piec około 5 minut (11) (12). Upieczone krewetki proponujępodawać z cytryną.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję