![]() |
Wiem, że mątwy to mętny temat. W kuchni polskiej temat w ogóle nieznany, trudno się dziwić, w Bałtyku mątw nie ma. Jeśli podróżujecie do Grecji, Włoch czy południowej Francji to wiecie, że tam mątwy są popularne jak u nas śledzie. Mątwy należą do gatunku mięczaków. Na oko przypominają kalmary. Znacząca różnica to ta, już o tym pisałam, ale przypomnę, że mątwy nie nadają się do faszerowania. Powiedzmy, że ich “ kręgosłup” jest jest częścią tuby, co oznacza, że w wyniku czyszczenia tuba musi zostać przecięta, aby chrząstkę wykroić. Tyle na temat anatomii. Proponuję Wam fantastyczny przepis na mątwy w aromatyzowanej bułce tartej. Aromat tworzy pietruszka i czosnek. Oliwa spaja mieszankę oraz powoduje się bułeczka staje się chrupiąca jak na kotlecie schabowym. Mięso mątwy w wyniku pieczenia staje się miękkie, a kapinka wina powoduje, że pozostaje również soczyste. Jeśli na wakacjach mieliście okazję posmakować owoce morza, ale nie wiedzieliście jak je przygotować, to jest przepis dla Was. Przepis wykonaliśmy z mrożonych i oczyszczonych mątw. Polecam jednak przejrzeć zwierzaki. Na wszelki wypadek polecam Wam zajrzeć na instrukcję czyszczenia kalmarów. Zawsze znajdzie się jakaś chrząstka do wykrojenia. Przepis jest intuicyjny, co oznacza, że ilości posypki zostały dobrane wg gustu i smaku. Mątwy zostały podane ze smażonymi ziemniakmi aromatyzowanymi rozmarynem. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie posypki: zetrzyjcie parmezan (1), dodajcie tartą bułkę (2) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
dodajcie poszatkowaną natkę pietruszki (4), sól oraz pieprz do smaku (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do posypki dajcie tyle oliwy, aby bułka była wilgotna, ale zachowała strukturę piasku (7). Wymieszajcie wszystkie składniki (8). Oczyszczone mątwy obtoczcie w przygotowanej posypce (9). Odrobinę posypki dodajcie również do środka.
![]() |
![]() |
![]() |
Na dno naczynia do zapiekania dodajcie tyle oliwy, aby przykryć cienką warstwą jego dno (10). Ułóżcie mątwy i dodajcie wino (11) (12). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Mątwy muszą się piec przez 15 minut. Na ostatnie 5 minut uruchomcie funkcję grill, dzięki której otrzymacie pięknie przypieczona bułkę.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję