Zapraszam na przepis na pieczone sardynki z bułką tartą. Polecam to danie z sardynkami szczególnie wilkom morskim. Sardynki choć delikatne i kruche, w smaku nie pozostawią żadnych złudzeń- małe, ale z charakterem. Filet z tuńczyka, halibuta, czy nawet rekina jest o wiele mniej charakterystyczny w smaku aniżeli te małe bździągwy Sardynki. Do przygotowania przepisu na sardynki, oprócz rybek, postanowiłam wykorzystać również ziemniaki. Ziemniaki najpierw ugotowałam, a następnie pokroiłam w plastry i ułożyłam na oczyszczonych filetach sardynek. Na końcu całość oprószyłam tartą bułką, skropiłam oliwą i zapiekałam w piekarniku. W czasie pieczenia, bułka tarta stała się złoto- brązowa i chrupka. Gotowe pieczone sardynki z ziemniakami skropiłam sokiem z cytryny i gotowe. Aby zapoznać się z procedurą jak oczyścić sardynki, proponuję zajrzeć TUTAJ.
Proponuję rozpocząć pracę od obrania ziemniaków z łupin, pokrojenia ich w talarki o grubości ok. 1 cm i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Musicie również oczyścić sardynki. Instrukcję, jak oczyścić sardynki możecie zobaczyć TUTAJ. Teraz dodajcie oliwę na blaszkę do pieczenia (1) i ułóżcie warstwę filetów sardynek (2) (3)
Do sardynek dodajcie kilka ząbków czosnku (4). Następnie na sardynkach ułóżcie warstwę ziemniaków (5). Całość oprószcie czarnym mielonym pieprzem (6).
Teraz dodajcie bułkę tartą (8) i skropcie ja obficie oliwą (9), dzięki tym składnikom utworzy się na powierzchni chrupiąca skórka.
Dla aromatu dodajcie posiekaną natkę pietruszki lub fenkułu (10) (11). Teraz sardynki z ziemniakami muszą się piec przez około 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni (12). Danie polecam serwować skropione sokiem z cytryny.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję