![]() |
Zapraszam na przepis na pieczone sardynki z bułką tartą. Polecam to danie z sardynkami szczególnie wilkom morskim. Sardynki choć delikatne i kruche, w smaku nie pozostawią żadnych złudzeń- małe, ale z charakterem. Filet z tuńczyka, halibuta, czy nawet rekina jest o wiele mniej charakterystyczny w smaku aniżeli te małe bździągwy Sardynki. Do przygotowania przepisu na sardynki, oprócz rybek, postanowiłam wykorzystać również ziemniaki. Ziemniaki najpierw ugotowałam, a następnie pokroiłam w plastry i ułożyłam na oczyszczonych filetach sardynek. Na końcu całość oprószyłam tartą bułką, skropiłam oliwą i zapiekałam w piekarniku. W czasie pieczenia, bułka tarta stała się złoto- brązowa i chrupka. Gotowe pieczone sardynki z ziemniakami skropiłam sokiem z cytryny i gotowe. Aby zapoznać się z procedurą jak oczyścić sardynki, proponuję zajrzeć TUTAJ.
![]() |
![]() |
![]() |
Proponuję rozpocząć pracę od obrania ziemniaków z łupin, pokrojenia ich w talarki o grubości ok. 1 cm i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Musicie również oczyścić sardynki. Instrukcję, jak oczyścić sardynki możecie zobaczyć TUTAJ. Teraz dodajcie oliwę na blaszkę do pieczenia (1) i ułóżcie warstwę filetów sardynek (2) (3)
![]() |
![]() |
![]() |
Do sardynek dodajcie kilka ząbków czosnku (4). Następnie na sardynkach ułóżcie warstwę ziemniaków (5). Całość oprószcie czarnym mielonym pieprzem (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie bułkę tartą (8) i skropcie ja obficie oliwą (9), dzięki tym składnikom utworzy się na powierzchni chrupiąca skórka.
![]() |
![]() |
![]() |
Dla aromatu dodajcie posiekaną natkę pietruszki lub fenkułu (10) (11). Teraz sardynki z ziemniakami muszą się piec przez około 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni (12). Danie polecam serwować skropione sokiem z cytryny.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję