PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-06-11

Pieczone udka kurczaka z ziemniakami

Pieczone udka kurczaka z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Konfitura z czerwonej cebuli

Dziś coś dla wielbicieli mieszanek ziół prowansalskich- proponuję Wam pieczone udka kurczaka z ziemniakami. Przepis w kwestii ilości składników jest bardzo intuicyjny, zatem mogę napisać tylko o moich patentach. 
Do przygotowania przepisu użyłam własną mieszankę ziół zrobioną z tego co obecnie rośnie w doniczkach w mojej kuchni. Dodałam czosnek i liście laurowe. Taka mikstura w połączeniu z mięsem i ziemniakami powoduje, że podczas pieczenia, w domu i w sąsiedztwie czuć niesamowity, bardzo apetyczny aromat. 
Użyłam udka kurczaka bez skóry. Mięso jest tak apetyczne przyprawione, że brak skórki jest zupełnie nieodczuwalny. 
Polecam użyć sól morską. Pisałam już wcześniej, że sól morska to zbiór wielu minerałów i jej dodatek naprawdę podnosi walory smakowe jedzenia. 
Ziemniaki. Kurczak piecze się stosunkowo szybko. Dlatego ziemniaki muszą zostać wcześniej krótko podgotowane. W przeciwnym wypadku, ziemniaki pozostaną twarde. Zamiast oliwy możecie użyć olej.
Bardzo polecam ten przepis. Moim zdaniem już się z nim nie rozstaniecie. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od obrania i ugotowania ziemniaków. Ziemniaki od momentu zagotowania się wody powinny się gotować 5 minut. Do blendera dodajcie listki szałwii, rozmarynu, liście laurowe, czosnek i kilka łyżek oliwy. Całość krótko miksujcie (1) (2). Na dno blaszki do pieczenia dodajcie oliwę lub olej oraz udka z kurczaka. Ziołami posmarujcie wierzch udek (3). Polecam dodać trochę słodkiej papryki w proszku. Wielbiciele ostrych smaków, mogą użyć również pieprz cayenne.  

Pomiędzy udkami kurczaka ułóżcie podgotowane kawałki ziemniaków. Ziemniaki mogą być zimne lub gorące. Nie ma to znaczenia (4). Ziemniaki skropcie oliwą lub olejem. Na koniec całość oprószcie solą morską (5), pieprzem i dodajcie chlust białego wina (6)Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180: udka kurczaka powinny się piec 40 minut – pieczenie statyczne + 10 minut pieczenie z termoobiegiem. Kurczak powinien być ładnie zarumieniony, a ziemniaki w środku miękkie i na wierzchu pokryte rumianą skórą. Każdy piekarnik jest inny, więc musicie kontrolować sytuację. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Alternatywnie możecie użyć ziół prowansalskich- oferta sklepowa jest olbrzymia. Proponuję do oleju lub oliwy dodać ok. 1 łyżeczkę ziół oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE