Dziś coś dla wielbicieli mieszanek ziół prowansalskich- proponuję Wam pieczone udka kurczaka z ziemniakami. Przepis w kwestii ilości składników jest bardzo intuicyjny, zatem mogę napisać tylko o moich patentach.
Do przygotowania przepisu użyłam własną mieszankę ziół zrobioną z tego co obecnie rośnie w doniczkach w mojej kuchni. Dodałam czosnek i liście laurowe. Taka mikstura w połączeniu z mięsem i ziemniakami powoduje, że podczas pieczenia, w domu i w sąsiedztwie czuć niesamowity, bardzo apetyczny aromat.
Użyłam udka kurczaka bez skóry. Mięso jest tak apetyczne przyprawione, że brak skórki jest zupełnie nieodczuwalny.
Polecam użyć sól morską. Pisałam już wcześniej, że sól morska to zbiór wielu minerałów i jej dodatek naprawdę podnosi walory smakowe jedzenia.
Ziemniaki. Kurczak piecze się stosunkowo szybko. Dlatego ziemniaki muszą zostać wcześniej krótko podgotowane. W przeciwnym wypadku, ziemniaki pozostaną twarde. Zamiast oliwy możecie użyć olej.
Bardzo polecam ten przepis. Moim zdaniem już się z nim nie rozstaniecie. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
Pracę proponuję rozpocząć od obrania i ugotowania ziemniaków. Ziemniaki od momentu zagotowania się wody powinny się gotować 5 minut. Do blendera dodajcie listki szałwii, rozmarynu, liście laurowe, czosnek i kilka łyżek oliwy. Całość krótko miksujcie (1) (2). Na dno blaszki do pieczenia dodajcie oliwę lub olej oraz udka z kurczaka. Ziołami posmarujcie wierzch udek (3). Polecam dodać trochę słodkiej papryki w proszku. Wielbiciele ostrych smaków, mogą użyć również pieprz cayenne.
Pomiędzy udkami kurczaka ułóżcie podgotowane kawałki ziemniaków. Ziemniaki mogą być zimne lub gorące. Nie ma to znaczenia (4). Ziemniaki skropcie oliwą lub olejem. Na koniec całość oprószcie solą morską (5), pieprzem i dodajcie chlust białego wina (6). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180: udka kurczaka powinny się piec 40 minut – pieczenie statyczne + 10 minut pieczenie z termoobiegiem. Kurczak powinien być ładnie zarumieniony, a ziemniaki w środku miękkie i na wierzchu pokryte rumianą skórą. Każdy piekarnik jest inny, więc musicie kontrolować sytuację.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Alternatywnie możecie użyć ziół prowansalskich- oferta sklepowa jest olbrzymia. Proponuję do oleju lub oliwy dodać ok. 1 łyżeczkę ziół oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.