PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczone żeberka- kuchnia włoska

Pieczone żeberka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Rolada Bezowa

Chciałabym Wam zaproponować przepis na pieczone żeberka, inny aniżeli wszystkie. Żeberka pełne są aromatu, są pięknie brązowe i mięciutkie. W tym przepisie na pieczone żeberka aromat nadaje mieszanka ziół składająca się z rozmarynu, tymianku, szałwii, liścia laurowego oraz czosnku. Nie zaszkodzi dodać kapinki białego wytrawnego wina jeśli akurat takowe posiadacie. W przepisie użyta została również woda, alternatywnie zamiast wody można użyć wywaru warzywnego. Bardzo lubię ten przepis i jeśli tylko posiadam przynajmniej dwa chude paski żeberek nie waham się natrzeć je ziołami i włożyć do piekarnika. Wykonanie tego przepisu można ciut przyspieszyć jeśli żeberka zostaną podpieczone na patelni. Do wykonania tego przepisu używam zarówno ziół mrożonych jak i ziół świeżych. Bardzo polecam i zachęcam do przetestowania tego przepisu na żeberka, wychodzą one obłędnie.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać żeberka według tego przepisu, proponuję rozpocząć pracę od przygotowania ziół, a zatem wszystkie zioła, czyli: szałwię (1), rozmaryn (2), liście lurowe (3) drobno poszatkujcie.

Do ziół dodajcie również obrane z łupin ząbki czosnku (4) (5). Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę (6).

W naczyniu ułóżcie kawałki żeberek. Do każdego kawałka dodajcie przygotowane zioła i czosnek (7) (8). Do smaku dodajcie soli morskiej (9).

Piekarnik nastawcie na temperaturę 180 stopni i włóżcie do piekarnika żeberka, kiedy się przyrumienią, dodajcie wino (10), wodę (11) i wszystko przykryjcie folią aluminiową (12). Żeberka duście do miękkości. Następnie zdejmijcie folię, włączcie dodatkowo w piekarniku funkcję termoobiegu i doprowadźcie do ostatecznego odparowania płynów oraz uzyskania pięknego brązowego koloru żeberek.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE