PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-11

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Pieczone ziemniaki z boczkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Vitello Tonnato- kuchnia włoska

Dziś zapraszam Was na przepis na pieczone ziemniaki z boczkiem. Przepisy z ziemniakami pojawiają się systematycznie na stronie Tapenda, a wersji na pieczone czy smażone pyrki znajdziecie nawet kilka. No cóż, ziemniaki lubimy, a jako że nadaję z Wielkopolski to czuję się nawet w obowiązku poświęcić pyrom więcej uwagi, co naprawdę nie stanowi dla mnie większego poświęcenia, ba- to czyta przyjemność.
Aby przygotować pieczone ziemniaki według tego przepisu wystarczy je obrać, pokroić na kawałki, dodać cebulę, przyprawy i wstawić do piekarnika. Pieczenie surowych ziemniaków nie jest krótkie, bo wymaga około 90 minut, zatem dodatki takie jak boczek, oliwki czy rozmaryn najlepiej dodać w drugim etapie pieczenia, po to aby składniki pozostały soczyste. Ziemniaki w tej postaci możecie wykorzystać jako przystawkę dla dań głównych, niezależnie czy to będzie danie rybne czy danie mięsne. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na spore kawałki (1). Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę (2). Na dno blaszki do pieczenia dodajcie oliwę lub olej (3).

Teraz dodajcie przygotowane ziemniaki i cebulę (4) (5). Do smaku dodajcie sól (6)

oraz pieprz (7). Całość obficie skropcie olejem, wymieszajcie i stawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (8) (9).

Po około 50 minutach pieczenia dodajcie do ziemniaków rozmaryn świeży lub mrożony (10), czarne oliwki (11) oraz pokrojony w kostkę boczek (12). Kontynuujcie pieczenie, dodając funkcję termoobiegu, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i ładnie przypieczone

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE