Dziś zapraszam Was na przepis na pieczone ziemniaki z boczkiem. Przepisy z ziemniakami pojawiają się systematycznie na stronie Tapenda, a wersji na pieczone czy smażone pyrki znajdziecie nawet kilka. No cóż, ziemniaki lubimy, a jako że nadaję z Wielkopolski to czuję się nawet w obowiązku poświęcić pyrom więcej uwagi, co naprawdę nie stanowi dla mnie większego poświęcenia, ba- to czyta przyjemność.
Aby przygotować pieczone ziemniaki według tego przepisu wystarczy je obrać, pokroić na kawałki, dodać cebulę, przyprawy i wstawić do piekarnika. Pieczenie surowych ziemniaków nie jest krótkie, bo wymaga około 90 minut, zatem dodatki takie jak boczek, oliwki czy rozmaryn najlepiej dodać w drugim etapie pieczenia, po to aby składniki pozostały soczyste. Ziemniaki w tej postaci możecie wykorzystać jako przystawkę dla dań głównych, niezależnie czy to będzie danie rybne czy danie mięsne. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na spore kawałki (1). Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę (2). Na dno blaszki do pieczenia dodajcie oliwę lub olej (3).
Teraz dodajcie przygotowane ziemniaki i cebulę (4) (5). Do smaku dodajcie sól (6)
oraz pieprz (7). Całość obficie skropcie olejem, wymieszajcie i stawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (8) (9).
Po około 50 minutach pieczenia dodajcie do ziemniaków rozmaryn świeży lub mrożony (10), czarne oliwki (11) oraz pokrojony w kostkę boczek (12). Kontynuujcie pieczenie, dodając funkcję termoobiegu, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie i ładnie przypieczone
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję