PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i tartą bułką

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i tartą bułką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Dorada z grilla z bułką tartą

Przepis na pieczone ziemniaki wykonuję bardzo często, szczególnie przypadły mi do gustu ziemniaki z aromatem rozmarynu. Kto jeszcze nie próbował ziemniaków z tą przyprawą musi koniecznie nadrobić zaległości. Moja wersja przepisu na pieczone ziemniaki to trochę wersja na skróty. Przede wszystkim ziemniaki podgotowuję, a następnie umieszczam je na blasze i piekę w piekarniku na złoty kolor. W fazie pieczenia używam funkcji termoobiegu. Kiedyś wykonywałam przepis na pieczone ziemniaki wykorzystując do niego surowe ziemniaki. Jednak przygotowanie tej wersji przepisu wymaga więcej czasu. Upieczone ziemniaki są miękkie w środku, a na zewnątrz pokrywa je chrupiąca skórka. Jeśli dodacie do ziemniaków również bułkę tartą, to tylko wartość dodana dla tego przepisu. Złota bułka tarta fantastycznie obklei ziemniaki i zaręczam, że będziecie chcieli codziennie jeść takie pareczki. Pyszne. Bardzo polecam.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie na kawałki mniej więcej o tej samej wielkości (1). Przed pieczeniem, ziemniaki musimy krótko gotować, to znaczy, że czas gotowania ziemniaków wynosi 5 minut od zagotowania się wody. Alternatywnie możecie ten etap pominąć jednak wydłuży to znacznie czas pieczenia ziemniaków. Podgotowane ziemniaki, jeszcze gorące, dodajcie na blaszkę do pieczenia (2) i obficie skropcie je oliwą (3).

Dodajcie kilka ząbków czosnku, igiełki rozmarynu (4) oraz bułkę tartą (5). Całość do smaku oprószcie czarnym mielonym pieprzem oraz solą morską (6). Ziemniaki musicie piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez ok. 30 minut, do momentu kiedy staną się złote. W międzyczasie pamiętajcie, aby ziemniaki przemieszać.    

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 


 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE