PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i tartą bułką

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i tartą bułką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Cykoria ugotowana i zapieczona

Przepis na pieczone ziemniaki wykonuję bardzo często, szczególnie przypadły mi do gustu ziemniaki z aromatem rozmarynu. Kto jeszcze nie próbował ziemniaków z tą przyprawą musi koniecznie nadrobić zaległości. Moja wersja przepisu na pieczone ziemniaki to trochę wersja na skróty. Przede wszystkim ziemniaki podgotowuję, a następnie umieszczam je na blasze i piekę w piekarniku na złoty kolor. W fazie pieczenia używam funkcji termoobiegu. Kiedyś wykonywałam przepis na pieczone ziemniaki wykorzystując do niego surowe ziemniaki. Jednak przygotowanie tej wersji przepisu wymaga więcej czasu. Upieczone ziemniaki są miękkie w środku, a na zewnątrz pokrywa je chrupiąca skórka. Jeśli dodacie do ziemniaków również bułkę tartą, to tylko wartość dodana dla tego przepisu. Złota bułka tarta fantastycznie obklei ziemniaki i zaręczam, że będziecie chcieli codziennie jeść takie pareczki. Pyszne. Bardzo polecam.   

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie na kawałki mniej więcej o tej samej wielkości (1). Przed pieczeniem, ziemniaki musimy krótko gotować, to znaczy, że czas gotowania ziemniaków wynosi 5 minut od zagotowania się wody. Alternatywnie możecie ten etap pominąć jednak wydłuży to znacznie czas pieczenia ziemniaków. Podgotowane ziemniaki, jeszcze gorące, dodajcie na blaszkę do pieczenia (2) i obficie skropcie je oliwą (3).

Dodajcie kilka ząbków czosnku, igiełki rozmarynu (4) oraz bułkę tartą (5). Całość do smaku oprószcie czarnym mielonym pieprzem oraz solą morską (6). Ziemniaki musicie piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez ok. 30 minut, do momentu kiedy staną się złote. W międzyczasie pamiętajcie, aby ziemniaki przemieszać.    

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 


 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE