Przepis na pieczone ziemniaki wykonuję bardzo często, szczególnie przypadły mi do gustu ziemniaki z aromatem rozmarynu. Kto jeszcze nie próbował ziemniaków z tą przyprawą musi koniecznie nadrobić zaległości. Moja wersja przepisu na pieczone ziemniaki to trochę wersja na skróty. Przede wszystkim ziemniaki podgotowuję, a następnie umieszczam je na blasze i piekę w piekarniku na złoty kolor. W fazie pieczenia używam funkcji termoobiegu. Kiedyś wykonywałam przepis na pieczone ziemniaki wykorzystując do niego surowe ziemniaki. Jednak przygotowanie tej wersji przepisu wymaga więcej czasu. Upieczone ziemniaki są miękkie w środku, a na zewnątrz pokrywa je chrupiąca skórka. Jeśli dodacie do ziemniaków również bułkę tartą, to tylko wartość dodana dla tego przepisu. Złota bułka tarta fantastycznie obklei ziemniaki i zaręczam, że będziecie chcieli codziennie jeść takie pareczki. Pyszne. Bardzo polecam.
Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie na kawałki mniej więcej o tej samej wielkości (1). Przed pieczeniem, ziemniaki musimy krótko gotować, to znaczy, że czas gotowania ziemniaków wynosi 5 minut od zagotowania się wody. Alternatywnie możecie ten etap pominąć jednak wydłuży to znacznie czas pieczenia ziemniaków. Podgotowane ziemniaki, jeszcze gorące, dodajcie na blaszkę do pieczenia (2) i obficie skropcie je oliwą (3).
Dodajcie kilka ząbków czosnku, igiełki rozmarynu (4) oraz bułkę tartą (5). Całość do smaku oprószcie czarnym mielonym pieprzem oraz solą morską (6). Ziemniaki musicie piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez ok. 30 minut, do momentu kiedy staną się złote. W międzyczasie pamiętajcie, aby ziemniaki przemieszać.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję