![]() |
Zapraszam na przepis na filet z dorsza z migdałową posypką. Inspiracje dla migdałowej posypki czerpałam w kuchni dalekiego południa Europy. W Polsce migdały to przeważnie składnik ciast, jak się jednak okazuje migdały mogą również stanowić składnik dań wytrawnych. Aromatyczna posypka migdałowa została wykonana na bazie tartej bułki z dodatkiem mielonych migdałów oraz listków bazylii. Posypka została związana oliwą z oliwek i po zapieczeniu pokryła się chrupiąca skórką o migdałowym aromacie. Do przepisu na dorsza zrobiłam również sos bazowy na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem cebuli, pomidorów koktajlowych, czarnych oliwek i kaparów. Składniki sosu również nawiązują do południowej tradycji kulinarnej. Każdy filet z dorsza został pokryty migdałową posypką, następnie filety zostały ułożony w naczyniu do zapiekania, dodałam również przygotowany sos. Całość została zapieczona. Pyszne danie. Serdecznie Polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować aromatyczną posypkę, która zostanie dodana do dorsza musicie użyć blendera lub miksera. Do pojemnika blendera dodajcie migdały (1) oraz listki bazylii (2). Oba składniki drobno zmiksujcie, a następnie dodajcie je do tartej bułki i wymieszajcie (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie oliwę w takiej ilości, aby połączyć wszystkie składniki posypki (4). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5). Przygotowanie sosu. Cebulę pokrócjie w piórka, czosnek obierzcie z łupin (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Pomidory pokrójcie na połówki (7). Na patelnię dodajcie olej oraz cebulę i czosnek (8). Przesmażcie je chwilę, a następnie dodajcie pomidory (9),
![]() |
![]() |
![]() |
oliwki (10) oraz kapary (11). Dla aromatu dodajcie do sosu wino (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Sos doprawcie solą i pieprzem (13) i duście całość przez kilka minut, aż sos stanie się esencjonalny. Filet z dorsza pokrójcie na porcje (14) i włóżcie do naczynia do zapiekania. Na każdej porcji dorsza umieśćcie przygotowaną wcześniej posypkę (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie również przygotowany wcześniej sos (16). Dorsza musicie piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 10-15 minut (17). Danie gotowe (18).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję