Przepis na kurczaka pieczonego z kawałkami cytryny oraz z tymiankiem stał się klasykiem, a jeśli klasyk, to możecie być pewni, że smak takiego kurczaka nikogo nie zawiedzie. Opowiem Wam jak ja wykonuje przepis na pieczonego kurczaka z cytryną i tymiankiem. Do worka foliowego wkładam udka kurczaka i dodaje przyprawy. Obligatoryjnie do kurczaka z cytryną i tymiankiem używam soli morskiej, minerały zawarte w soli morskiej robią naprawdę różnicę w smaku. Lubię jeśli pieczony kurczak ma chrupiącą skórkę. Ja robię tak: nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Najpierw kurczak się piecze, przez około 15 minut, w funkcji pieczenia statycznego. Przez następne ok. 30-45 minut włączona jest funkcja termoobiegu. W tzw. międzyczasie przewracam mięso aby było równo przypieczone z każdej strony. Na koniec, na około 5 minut, włączam funkcję grilla i kurczak nabiera ostatecznego brązu.
W celu zmycia konserwantów, cytrynę musicie sparzyć wrzątkiem, przynajmniej dwukrotnie. Następnie cytrynę pokrójcie na plastry (1) oraz każdy plaster na 4 części (2). Czosnek obierzcie z łupin (3).
Oczyszczone, umyte i osuszone elementy kurczaka włóżcie do worka (4) i dodajcie oliwę (5) oraz poszczególne przyprawy: czosnek (6),
sól (7), słodka paprykę w proszku (8), pieprz cayenne (9),
Dodajcie przygotowane wcześniej kawałki cytryny (11) oraz cebulę obraną z łupin i przekrojoną na pół (12).
Na koniec dodacjie gałązki tymianku, świeżego lub mrożonego (13) (14). Wszystkie składniki i przyprawy dokładnie z sobę wymieszajcie, a następnie zawartość worka wyłóżcie na blaszkę do pieczenia (15).
Kurczaka musicie piec w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez około 40-60 minut. Co jakiś czas pamiętajcie, aby elementy kurczaka obrócić na druga stronę (16) (17). Piękny brązowy kolor kurczaka uzyskacie dzięki dodatkowemu włączeniu funkcji „ grill” w ostatniej fazie pieczenia (18).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Przed upieczeniem kurczaka, jeśli dysponujecie czasem, możecie go pozostawić na kilka godzin w lodówce, aby jeszcze mocniej przeszedł przyprawami.