Zapraszam na klasyczny przepis kuchni włoskiej- pieczony kurczak z warzywami i ziemniakami. Kurczak wg tego przepisu to naprawdę smaczny kąsek, a aromatyzowane pieczone ziemniaki, papryka i cebula wprawią Was w zachwyt. Do przygotowania dania użyłam ziół: szałwii i rozmarynu- zamiast, możecie użyć również majeranek. Kurczak, aby zgrabnie wyglądał na talerzu obwiązałam go sznurkiem spożywczym.
Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wagi. 1kg wymaga ok. 60 minut. Warzywa muszą się piec około 60 minut, a to oznacza że jeśli kurczak waży powyżej jednego kilograma, warzywa należy wyjąć z piekarnika wcześniej i kontynuować pieczenie samego kurczaka. Przepis na kurczaka serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z mojej kuchni.
Szałwię i rozmaryn poszatkujcie i dodajcie do ziół przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (1) (2). Tak przygotowaną mieszanką natrzyjcie wnętrze kurczaka i dodajcie sól (3). Wcześniej kurczaka należy oczywiście oczyścić.
Przygotujcie ok. 150 cm sznurka. Obwiążcie nim kurczaka, na przykład tak jak ja to zrobiłam na filmie. Zauważcie, że skrzydełka kurczaka umieściłam w zgięciach nóg ( dzięki temu nie będą one przypalone) oraz sznurek przeciągnęłam po piersiami ptaka, aby ich nie uszkodzić (4). Teraz kurczaka wysmarujcie oliwą lub olejem, dodajcie paprykę w proszku, sól i pieprz (5) (6)
Natrzyjcie tym skórkę kurczaka (7). Umyte ziemniaki, ze skórką lub bez, pokrójcie w ćwiartki, ponownie wypłuczcie je w wodzie i umieśćcie je w misce. Dodajcie pokrojoną na kawałki paprykę- bez nasion i błon oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę ( obraną z łupin). Dodajcie 2-3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz do smaku (8). Całość wymieszajcie rękoma. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. Ułóżcie na niej kurczaka oraz przygotowane warzywa, cytrynę pokrojoną w ćwiartki oraz igiełki rozmarynu (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 190-200 stopni. Kurczak musi się piec w zależności o jego wagi. Polecam w drugiej połowie czasu pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni i włączyć funkcję termoobiegu. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Cytrynę przed jej użyciem należy dobrze sparzyć w gorącej wodzie aby pozbyć się konserwanów ze skórki.