![]() |
Dziś moja kolejna propozycja przepisu na pieczoną rybę. Oto połączenie pieczonego labraksa, kawałeczków wędzonego boczku i ziemniaków. Jeśli znajdzie się osoba, której taka propozycja nie przypadnie do gustu, to chyba będę zmuszona do niej przyjechać i ja wygiglać . Przygotowanie przepisu składa się z 3 zasadniczych etapów: pokrojenie i ugotowanie ziemniaków, przygotowanie sosu oraz pieczenie całości wraz z labraksem na jednej blasze. Zadanie nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Czas potrzebny na przygotowanie sosu jest krótszy od czasu gotowania ziemniaków, zaprawiony Ninja rozprawi się z czyszczeniem ryby w 2 minuty, pieczeniem zajmie się piekarnik. Na koniec jeszcze tylko filetowanie ryby- ale to przecież bułka z masłem- każdy Ninja da radę w 2 minuty pozbawić rybę głowy, ogona, skóry i wszystkich ości. Reasumując, biorąc pod uwagę wszystkie przeciwności, maksymalnie po upływie 40 minut powinniście zasiąść przy stole. Na koniec o gwarancjach: gwarantuję Wam prawdziwy slow food, którym będziecie się cieszyć najwyżej 5 minut. Reszta wieczoru zejdzie Wam na głaskaniu się po brzuszku. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Ziemniaki umyjcie, nie obierajcie skórki, pokrójcie je w ósemki (1). Następnie ugotujcie je z dodatkiem soli do miękkości. Przygotowanie sosu: boczek pokrójcie w kostkę, pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na pół (2). Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie wzdłuż na kawałki (3). Podkreślam wzdłuż, ponieważ wg mnie jest różnica w smaku cebulowatych krojonych wzdłuż i w poprzek. Nie potrafię wytłumaczyć tej “ abstrakcji”. Wy krójcie jak Wam się podoba.
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie oliwę i boczek (4) (5). Przesmażcie boczek do postaci smakowitych kąsków, w tym czasie dodajcie również igiełki świeżego lub mrożonego rozmarynu (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie przygotowane pomidorki i szalotkę, całość tylko wymieszajcie resztą zajmie się piekarnik (7). Przygotowanie ryby: do brzucha oczyszczonej ryby, wewnątrz i na zewnątrz, dodajcie 1 gałązkę rozmarynu i czosnek (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Na dno blachy, w miejscu w którym położycie rybę, dodajcie 1 łyżkę oliwy (10). Dzięki niej skóra ryby nie przyklei się do dna blachy. Aby ryba się nie spaliła, była jędrna i soczysta oraz aby powstał smakowity sos dodajcie wodę (11) i wino (12). Można dodać tylko wino lub tylko wodę. W dziele w module "Porady" znajdziecie kilka słów więcej na ten temat.
![]() |
![]() |
![]() |
Składnaie dania: teraz dodajcie przygotowany wcześniej sos (13) oraz ugotowane ziemniaki (14). Ziemniaki skropcie lekko oliwą, co pozwoli im się pysznie przypiec (15)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz dodajcie im aromatu w postaci mielonego pieprzu (16). Tak przygotowaną blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu lub 200 stopni bez termoobiegu. Całość musi się piec 15-25 minut w zależności od wielkości ryby (17). Gotową rybę wyłóżcie i wyfiletujcie (18). Jeśli na blasze pozostał płyn, pozostawcie ją w piekarniku. Aby przyspieszyć odparowanie użyjcie również funkcji grill. Instrukcję krok po kroku jak wyfiletować rybę znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Oczyszczone filety podawajcie z wszystkimi upieczonymi dodatkami.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję