PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-10-12

Pieczony labraks z boczkiem i ziemniakami

Pieczony labraks z boczkiem i ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Brownie z kremem brzoskwiniowym

Dziś moja kolejna propozycja przepisu na pieczoną rybę. Oto połączenie pieczonego labraksa, kawałeczków wędzonego boczku i ziemniaków. Jeśli znajdzie się osoba, której taka propozycja nie przypadnie do gustu, to chyba będę zmuszona do niej przyjechać i ja wygiglać laugh. Przygotowanie przepisu składa się z 3 zasadniczych etapów: pokrojenie i ugotowanie ziemniaków, przygotowanie sosu oraz pieczenie całości wraz z labraksem na jednej blasze. Zadanie nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Czas potrzebny na przygotowanie sosu jest krótszy od czasu gotowania ziemniaków, zaprawiony Ninja rozprawi się z czyszczeniem ryby w 2 minuty, pieczeniem zajmie się piekarnik. Na koniec jeszcze tylko filetowanie ryby- ale to przecież bułka z masłem- każdy Ninja da radę w 2 minuty pozbawić rybę głowy, ogona, skóry i wszystkich ości. Reasumując, biorąc pod uwagę wszystkie przeciwności, maksymalnie po upływie 40 minut powinniście zasiąść przy stole. Na koniec o gwarancjach: gwarantuję Wam prawdziwy slow food, którym będziecie się cieszyć najwyżej 5 minut. Reszta wieczoru zejdzie Wam na głaskaniu się po brzuszku. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
składniki do ryby
 
 
składnik główny
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Ziemniaki umyjcie, nie obierajcie skórki, pokrójcie je w ósemki (1). Następnie ugotujcie je z dodatkiem soli do miękkości. Przygotowanie sosu: boczek pokrójcie w kostkę, pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na pół (2). Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie wzdłuż na kawałki (3). Podkreślam wzdłuż, ponieważ wg mnie jest różnica w smaku cebulowatych krojonych wzdłuż i w poprzek. Nie potrafię wytłumaczyć tej “ abstrakcji”. Wy krójcie jak Wam się podoba.

Na patelnię dodajcie oliwę i boczek (4) (5). Przesmażcie boczek do postaci smakowitych kąsków, w tym czasie dodajcie również igiełki świeżego lub mrożonego rozmarynu (6).

Teraz dodajcie przygotowane pomidorki i szalotkę, całość tylko wymieszajcie resztą zajmie się piekarnik (7). Przygotowanie ryby: do brzucha oczyszczonej ryby, wewnątrz i na zewnątrz, dodajcie 1 gałązkę rozmarynu i czosnek (8) (9).

Na dno blachy, w miejscu w którym położycie rybę, dodajcie 1 łyżkę oliwy (10). Dzięki niej skóra ryby nie przyklei się do dna blachy. Aby ryba się nie spaliła, była jędrna i soczysta oraz aby powstał smakowity sos dodajcie wodę (11) i wino (12). Można dodać tylko wino lub tylko wodę. W dziele w module "Porady" znajdziecie kilka słów więcej na ten temat.

Składnaie dania: teraz dodajcie przygotowany wcześniej sos (13) oraz ugotowane ziemniaki (14). Ziemniaki skropcie lekko oliwą, co pozwoli im się pysznie przypiec (15)

oraz dodajcie im aromatu w postaci mielonego pieprzu (16). Tak przygotowaną blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu lub 200 stopni bez termoobiegu. Całość musi się piec 15-25 minut w zależności od wielkości ryby (17). Gotową rybę wyłóżcie i wyfiletujcie (18). Jeśli na blasze pozostał płyn, pozostawcie ją w piekarniku. Aby przyspieszyć odparowanie użyjcie również funkcji grill. Instrukcję krok po kroku jak wyfiletować rybę znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Oczyszczone filety podawajcie z wszystkimi upieczonymi dodatkami. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Każdy piekarnik jest inny. U mnie wystarczy, że poziom płynu wynosi ok. 3 mm, co pozwala na skutecznie upiecznie ryby z włączoną funkcją termoobieg w czasie do 20 minut, w temperaturze 180 stopni. W sytuacji kryzysowej zawsze można dodać gorącej wody.
  2. Do wykonania przepisu możecie użyć dowolnego gatunku ryby.  
  3. Biorąc pod uwagę, że wędzony boczek jest słony oraz ryba jest gatunkiem morskim, moim zdaniem użycie soli jest zbyteczne.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE