PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-08

Pieczony labraks z warzywami- synchronizacja pieczenia

Pieczony labraks z warzywami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Ciasto francuskie ze szpinakiem, serem, szynką i pomidorami

Proponuję przepis na pieczonego labraksa z warzywami. Przepis jest intuicyjny w sensie ilości składników. W zasadzie maksymalne ilości składników oraz wielkość ryby będą zależały od wielkości blaszki do pieczenia, która zostanie użyta. Więcej miejsca chciałbym poświecić metodzie. Ponieważ traktujemy o daniu jednogarnkowym, należy tak kombinować, aby składniki o diametralnie różnym czasie pieczenia móc ostatecznie połączyć, aby na końcu całość wyjąć z piekarnika w postaci gotowego dania. Najwięcej czasu potrzeba do przygotowania ziemniaków. Pieczenie surowych ziemniaków wymaga naprawdę bardzo dużo czasu, nawet 90 minut. Ten czas, bez utraty jakości można znacznie skrócić, jeśli ziemniaki się wstępnie ugotuje. Ziemniaki, które pieczemy lub smażymy zawsze gotujemy przez 9 minut – od momentu zagotowania się wody. Wydaje się, że ten czas jest optymalny. Teraz ziemniaki można połączyć z pozostałymi warzywami, w tym przypadku była to cukinia, pomidory i oliwki i zacząć piec. Po 20 minutach pieczenia do warzyw w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem została dodana ryba. Zazwyczaj na upieczenie ryby wystarczy również 20 minut. Karczochy, które zostały użyte w przepisie były już wstępnie ugotowane przez producenta dlatego zostały dodane do całości w tym samym czasie co ryby. Duża ilość warzyw oraz sok z pomidorów dostarczyło tyle wilgoci, że ryba piekła się perfekcyjnie. Jeśli macie ochotę poczytać więcej na temat pieczenia ryby w piekarniku, zajrzyjcie również TUTAJ.   

Wynikiem tej metody są pokryte chrupiącą skórką aromatyczne ziemniaki, chrupka cukinia, delikatne karczochy, przepyszne oliwki i delikatne mięso ryby. Rybę przed podaniem należy wyfiletować. Dokładną instrukcję krom po kroku jak filetować ryby znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Czyste filety podawajcie z pieczonymi warzywami. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuje rozpocząć od ziemniaków. Ziemniaki, obrane z łupin, pokrójcie w kostkę i gotujcie przez 9 minut (1). Cukinię pokrójcie wzdłuż, wykrójcie gniazdo z nasionami, a miąższ ze skórką pokrójcie na spore kawałki (2). Karczochy pokrójcie na mniejsze kawałki (3).

Pomidory przetnijcie na pół (4). Na dno blaszki do pieczenia wlejcie oliwę, w takiej ilości, aby oliwa przykryła dno warstwą ok. 1 mm (5). Dodajcie przygotowaną cukinię (6),

ugotowane ziemniaki (7), pomidory i czarne oliwki (8) (9).

Wszystkie składniki skropcie obficie oliwą i oprószcie solą oraz pieprzem (10). Dla aromatu dodajcie na przykład oregano (11). Bardzo dobrze sprawdzi się również rozmaryn lub tymianek. Piecznie: nastwcie piekarnik na 180 stopni z temoobiegem. Warzywa muszą się piec przez 20-30 minut. W tym czasie przygotujcie labraksa. Do brzucha oczyszczonej ryby włóżcie czosnek (12)

oraz plastry cytryny (13). Wyjmijcie warzywa z piekarnika, rozsuńcie je na boki, włóżcie rybę (14) i dodajcie karczochy (15). Kontynuujcie pieczenie przez następne około 20 minut.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE