Zapraszam Was na przepis na pieczony filet z łososia podany z duszonymi warzywami. Filet łososia ze skórką najpierw zamarynowałam, a następnie upiekłam w aluminiowej folii w piekarniku. W czasie, kiedy filet się marynował, przygotowałam warzywa. Dobór warzyw, dla osób które przywykły podawać łososia z marchewką i brokułem, z pewnością będzie rewolucyjny. Dla mnie to też była rewolucja, ale sprzedawca ryb przekonał mnie kiedyś, aby się nie ograniczać i spróbować nowych połączeń. Posłuchałam i jestem mu absolutnie wdzięczna za tę radę. Sprzedawca ryb był Włochem, więc powiedział mi jak udusić warzywa na sposób południowy. Jeśli ktoś lubi kuchnię włoską, ten będzie również ukontentowany tym przepisem i smakiem. Sekretem smaku są świeże warzywa. Nie potrafię wytłumaczyć dlaczego na to wcześniej sama nie wpadałam
Przygotowanie łososia według tego przepisu proponuję rozpocząć od zamarynowania łososia. Marynata jest bardzo prosta, składa się z 4 składników, zatem wyciśnijcie sok z cytryny i skropcie nim dokładnie filety łososia (1). Następnie łososia oprószcie solą (2) i pieprzem (3).
Dla aromatu dodajcie również tymianek i włóżcie łososia do lodówki (4). W czasie kiedy łosoś się marynuje przygotujcie sos. Obierzcie z łupin szalotkę i pokrójcie ją wzdłuż (5). Nie wiem na czym polega fenomen krojenia wzdłużnego, ale mnie bardziej smakują warzywa krojone właśnie ten sposób. Świeżą czerwoną paprykę pokrójcie również wzdłuż na paseczki (6).
Pokrójcie również na paseczki cukinię (7) oraz marchew (8), którą najpierw musicie obrać z łupin. Pomidorki koktajlowe umyjcie i pokrójcie na połówki (9).
Teraz na patelni średnio rozgrzejcie oliwę i dodajcie kolejno szalotkę (10), marchew (11), paprykę (12)
oraz pomidory (13). Teraz dodajcie wino, poczekajcie aż częściowo wyparuje, wtedy dodajcie wodę (14), pieprz i sól do smaku (15).
Całość duście pod przykryciem, do momentu kiedy pomidory puszczą sok i sos się zredukuje (16). W razie potrzeby dodajcie odrobinę wody. Warzywa muszą się dusić około 10-15 minut. Następnie dodajcie przygotowaną wcześniej cukinię (17). Cukinia gotuje się bardzo szybko, będzie gotowa już po 3-4 minutach duszenia. Pieczenie łososia. Aluminiową folię skropcie oliwą w miejscu w którym zostaną położone filety (18).
Zamarynowane filety z łososia wraz z tymiankiem zapakujcie luźno w folii (19) (20). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Łosoś w zależności od wielkości musi się piec około 15 minut. Polecam, aby w połowie tego czasu otworzyć folię i uruchomić w piekarniku funkcję termoobiegu. W ten sposób łosoś ładnie się zarumieni (21). Podawajcie łososia wraz z warzywami z aromatycznym i aksamitnym sosem powstałym podczas duszenia warzyw.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję