PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-17

Pieczony pstrąg z pomidorami i cebulą

Pieczony pstrąg z pomidorami i cebulą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Piersi kurczaka z grilla

Zapraszam dziś na bardzo łatwy i smakowity przepis na pstrąga. Pstrąga upiekłam w całości z dodatkiem plasterków dojrzałych pomidorów rzymskich oraz kawałków cebuli. Aby podczas pieczenia nic się nie przypaliło należy dodać do naczynia w którym pieczona jest ryba trochę płynu. Może to być woda, polecam jednak  bardziej, aby użyć wywar na przykład warzywny lub kapinkę białego wina. Możecie użyć obu ostatnich wymienionych składników, to jeszcze lepiej wpłynie na aromat sosu który wytworzy się podczas pieczenia i którym należy polać czyste filety pstrąga. Ilość płynu zależy od wielkości naczynia do zapiekania. W zupełności wystarczy, aby poziom nie przekraczał 1-2 mm. Aby cieszyć się smakiem dania wraz z jego dodatkami- pstrąga należy wyfiletować. Jest to zadanie bardzo łatwe, a szczegółową instrukcję znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Pstrąga podałam ze smażonymi ziemniakami z tymiankiem. Do przygotowania ziemniaków wykorzystałam najszybszy przepis na smażone ziemniaki jaki znam, znajdziecie go TUTAJ. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cebulę i pomidory pokrójcie na plasterki (1). Na dno naczynia do zapiekania wlejcie oliwę (2). Teraz na całej powierzchni ułóżcie plasterki pomidorów (3)

i dodajcie piórka cebuli (4). Pstrąga bardzo starannie musicie oczyścić. Środek ryby lekko oprószcie solą, włóżcie liść laurowy (5) i natkę pietruszki (6).

Pstrąga ułóżcie na warzywach i całość oprószcie solą oraz pieprzem (7). Na koniec dodajcie wino, wodę lub wywar warzywny (8). Ryba gotowa do pieczenia (9). Nastawcie piekarnik na 180 stopni z funkcją termoobieg. Pstrąga musicie piec około 20 minut.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE