Zgaduję, że jeśli teraz zajrzeliście na przepis na Piernik Staropolski , to znaczy, że wpadliście na stronę Tapenda.pl w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Bardzo mi z tego powodu miło i zapraszam Was również na inne przepisy świąteczne.
Jest to pierwsza część wpisu dotycząca przygotowania Piernika Staropolskiego i dotyczy tylko przygotowania ciasta na piernik. Druga część przepisu, o pieczeniu i składaniu piernika znajduje się TUTAJ
Do przygotowania przepisu użyłam przepisu z książki “ W staropolskiej kuchni i przy stole autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Do ciasta na piernik można oprócz wymienionych niżej składników dodać również posiekane orzechy, migdały czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ilości składników podanych w przepisie przygotowane są dla formy o wymiarze 40 x 28 cm i z ciasta wyjdą 3 blaty. Zapraszam na szczegóły przepisu na tradycyjne ciasto dojrzewające na świąteczny piernik.
Do garnka dodajcie masło, miód i cukier (1) (2) (3). Całość wolno podgrzewajcie do momentu rozpuszczenia się składników i pozostawcie masę do wystudzenia.
Następnie do miski przesiejcie mąkę, dodajcie jajka, zimne mleko z rozpuszczoną w nim sodą (4) (5) (6),
przyprawę korzenną do piernika (7) oraz przygotowaną wcześniej i wystudzoną masę (8). Wszystkie składniki musicie wyrobić na jednolitą masę (9). Tak przygotowane ciasto przykryjcie talerzem i wstawcie do lodówki na 4-6 tygodni. Ja ciasto przełożyłam do plastikowego spożywczego pojemnika z wieczkiem.
Druga częśc przepisu o pieczeniu i składaniu piernika znajduje się TUTAJ
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję