Proponuję Wam najłatwiejszy przepis na piernik z powidłami. Jego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut. Wystarczy że do miski dodacie wyszczególnione na piernik składniki i całość wymieszacie rózgą tylko do połączenia się składników. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia, ich temperatura również.
Upieczone i wystudzone ciasto jest wilgotne, a po przełożeniu powidłami i dodaniu polewy czekoladowej rezultat bardzo przypomina w smaku pierniczki alpejskie. Z samozadowolenia aż klasnęłam w ręce. Po testach, uzyskałam idealny przepis na piernik z powidłami- łatwiutki i w mojej subiektywnej ocenie -najpyszniejszy na świecie.
Przepis przygotowałam dla keksówki o wymiarze dna 22 x 9 cm. Jeśli używacie keksówki dłuższej lub krótszej- skorzystajcie z PRZELICZNIKA FORM – to ten czerwony przycisk ponad tytułem przepisu. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia. Serdecznie polecam przepis, zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z jego realizacji.
Przygotowanie piernika: mąkę i kakao przesiejcie (1). Ten etap jest bardzo ważny. Należy wyeliminować najmniejsze grudki mąki, gdyż w upieczonym cieście czekoladowym będą one bardzo widoczne. Dodajcie olej (2), mleko (3),
cukier (4), przyprawę do piernika (5), miód (6)
sodę (7) oraz jajka (8). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni, max 180. Piernik musi się piec przez 50 minut lub do suchego patyczka (9).
Upieczony piernik przekrójcie na blaty; każdy blat posmarujcie powidłami śliwkowymi (10). Złóżcie piernik. Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka dodajcie kawałki czekolady oraz śmietanę (11). Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Polewą polejcie piernik (12). Piernik jest gotowy do konsumpcji kiedy polewa zastygnie, a najlepszy jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Olej roślinny możecie zastąpić 60 ml rozpuszczonego masła. Masło należy DOBRZE schłodzić, aby zniwelować ryzyko ścięcia się jajek.