Mój przepis na pierogi leniwe nazywane również kluskami leniwymi nie jest ani nowy, ani odkrywczy. Każdy wie doskonale jak smakuje puszysta kluska oblana masłem ze złotą bułką tartą, oprószona cynamonem i cukrem. Wielbicie tego dania nie pogardzą również kleksem kwaśniej śmietany. Opowiem Wam jak ja robię leniwe. Przepis na leniwe pierogi wykonuję z ugotowanych w łupinie ziemniaków, dodaję tłusty twaróg, jajko oraz mąkę.
Proporcje składników na pierogi leniwe są intuicyjne, podobnie jak szagówki, szare kluski czy włoskie gnocchi, zawsze chodzi o to, aby kluska była mięciutka, a to oznacza że dodaje się minimum mąki, tyle tylko, aby ciasto się związało. Pierogi leniwe w ten sposób przygotowane są faktycznie bardzo leniwe czyli leżą leniwie na talerzu. Leniwce całą gębą. Pierogi wrzuca się do gotującej i osolonej wody, i wyjmuje się je z niej momentalnie po tym kiedy wypłyną na powierzchnię. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że pierogi się rozpadną. Przed podaniem polecam kluski leniwe dodać do gorącego masła z tartą bułką i poczekać do momentu kiedy woda wyparuje. Na końcu pozostaje Leniwe oprószyć cynamonem i cukrem. Pycha. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierzcie z łupin. Ziemniaki i twaróg przeciśnijcie przez praskę lub użyjcie maszynkę do mielenia (1). Dodajcie jajko, szczyptę soli oraz mąkę (2) (3).
Krótko wyrabiajcie ciasto tylko do połączenia się składników (4). Ciasto na pierogi leniwe ma charakterystyczną porowatą strukturę (5). Ciasto podzielcie na części. Każdy kawałek zrolujcie w wałek (6)
i podzielcie na kluski (7). Podanie: na patelni rozpuście masło i dodajcie tartą bułkę (8). Teraz dodajcie ugotowane pierogi, obtoczcie je w maśle, wyjmijcie na talerz i oprószcie cynamonem i cukrem (9).
Pierogi leniwe można również wykonać z ugotowanych zimniaków, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia.