![]() |
Mój przepis na pierogi leniwe nazywane również kluskami leniwymi nie jest ani nowy, ani odkrywczy. Każdy wie doskonale jak smakuje puszysta kluska oblana masłem ze złotą bułką tartą, oprószona cynamonem i cukrem. Wielbicie tego dania nie pogardzą również kleksem kwaśniej śmietany. Opowiem Wam jak ja robię leniwe. Przepis na leniwe pierogi wykonuję z ugotowanych w łupinie ziemniaków, dodaję tłusty twaróg, jajko oraz mąkę.
Proporcje składników na pierogi leniwe są intuicyjne, podobnie jak szagówki, szare kluski czy włoskie gnocchi, zawsze chodzi o to, aby kluska była mięciutka, a to oznacza że dodaje się minimum mąki, tyle tylko, aby ciasto się związało. Pierogi leniwe w ten sposób przygotowane są faktycznie bardzo leniwe czyli leżą leniwie na talerzu. Leniwce całą gębą. Pierogi wrzuca się do gotującej i osolonej wody, i wyjmuje się je z niej momentalnie po tym kiedy wypłyną na powierzchnię. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że pierogi się rozpadną. Przed podaniem polecam kluski leniwe dodać do gorącego masła z tartą bułką i poczekać do momentu kiedy woda wyparuje. Na końcu pozostaje Leniwe oprószyć cynamonem i cukrem. Pycha. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierzcie z łupin. Ziemniaki i twaróg przeciśnijcie przez praskę lub użyjcie maszynkę do mielenia (1). Dodajcie jajko, szczyptę soli oraz mąkę (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Krótko wyrabiajcie ciasto tylko do połączenia się składników (4). Ciasto na pierogi leniwe ma charakterystyczną porowatą strukturę (5). Ciasto podzielcie na części. Każdy kawałek zrolujcie w wałek (6)
![]() |
![]() |
![]() |
i podzielcie na kluski (7). Podanie: na patelni rozpuście masło i dodajcie tartą bułkę (8). Teraz dodajcie ugotowane pierogi, obtoczcie je w maśle, wyjmijcie na talerz i oprószcie cynamonem i cukrem (9).
Pierogi leniwe można również wykonać z ugotowanych zimniaków, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia.