PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-07-19

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 20-30 sztuk
 
Przeczytaj również: Ciastka Truskawkowe

Wielbicielom jagód polecam przesmaczny przepis na pierogi z jagodami. Często się mnie pytacie o dobry przepis na ciasto na pierogi. Problem polega na tym, że każdy z nas lubi inne ciasto; wśród nas są amatorzy ciasta bardzo miękkiego, gumowatego, bardziej zwartego, cienkiego, grubego itp. Dobrą wiadomością jest to, że każdy może sam zrobić ciasto takie jakie lubi, wystarczy poznać jego tajemnice, w sensie – wiedzieć co i jaki ma wpływ na takie czy inne ciasto. W tym celu zrobiłam krótki przewodnik- zajrzyjcie TUTAJ.
Ugotowane pierogi z jagodami podałam z jogurtem greckim, dodałam brązowy cukier i resztę jagód. Jeśli używacie mrożone jagody, koniecznym jest je rozmrozić najpierw na sitku, aby pozbyć się soku, którego mrożone jagody mają sporo. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na ciasto na pierogi
 
 
składniki na nadzienie
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta na pierogi: do mąki dodajcie sól, olej, jajko- jeśli używacie (1) (2) (3)

oraz wodę (4). Najpierw w misce połączcie wszystkie składniki, następnie ciasto wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie elastyczne ciasto (5). Gotowe ciasto włóżcie do woreczka na 10-15 minut aby wytworzyła się sitka glutenowa. Przygotowanie nadzienia: do jagód dodajcie cukier puder w ilości do smaku. Całość wymieszajcie. Teraz ciasto rozwałkujcie i wykrójcie szklanką kółka (6)

Na każdy kawałek ciasta połóżcie przygotowane jagody i sklejcie pierogi (7). Sklejone pierogi włóżcie na osolony wrzątek, i gotujcie do momentu kiedy pierogi wypłyną (8). Na sam koniec wystarczy dodać jogurt, cukier i jagody (9). Smacznego


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Surowe pierogi można mrozić. Zamrożone pierogi polecam przechowywać w foliowym woreczku.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE