![]() |
Wielbicielom jagód polecam przesmaczny przepis na pierogi z jagodami. Często się mnie pytacie o dobry przepis na ciasto na pierogi. Problem polega na tym, że każdy z nas lubi inne ciasto; wśród nas są amatorzy ciasta bardzo miękkiego, gumowatego, bardziej zwartego, cienkiego, grubego itp. Dobrą wiadomością jest to, że każdy może sam zrobić ciasto takie jakie lubi, wystarczy poznać jego tajemnice, w sensie – wiedzieć co i jaki ma wpływ na takie czy inne ciasto. W tym celu zrobiłam krótki przewodnik- zajrzyjcie TUTAJ.
Ugotowane pierogi z jagodami podałam z jogurtem greckim, dodałam brązowy cukier i resztę jagód. Jeśli używacie mrożone jagody, koniecznym jest je rozmrozić najpierw na sitku, aby pozbyć się soku, którego mrożone jagody mają sporo. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ciasta na pierogi: do mąki dodajcie sól, olej, jajko- jeśli używacie (1) (2) (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz wodę (4). Najpierw w misce połączcie wszystkie składniki, następnie ciasto wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie elastyczne ciasto (5). Gotowe ciasto włóżcie do woreczka na 10-15 minut aby wytworzyła się sitka glutenowa. Przygotowanie nadzienia: do jagód dodajcie cukier puder w ilości do smaku. Całość wymieszajcie. Teraz ciasto rozwałkujcie i wykrójcie szklanką kółka (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Na każdy kawałek ciasta połóżcie przygotowane jagody i sklejcie pierogi (7). Sklejone pierogi włóżcie na osolony wrzątek, i gotujcie do momentu kiedy pierogi wypłyną (8). Na sam koniec wystarczy dodać jogurt, cukier i jagody (9). Smacznego
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Surowe pierogi można mrozić. Zamrożone pierogi polecam przechowywać w foliowym woreczku.