![]() |
Zapraszam na mój przepis na piersi z kurczaka z boczkiem. Przepis wymaga użycia tylko 8 składników oraz 15-20 minut czasu. Nie zaryzykuję jeśli napiszę, że filety z kurczaka według tego przepisu wychodzą naprawdę zjawiskowo, a wszystko to dzięki kuchennej alchemii. Składniki przepisu są wspaniałe. Synergia drobiu, wędzonego boczku, masła, oliwy, kapinki białego wina oraz igiełek rozmarynu przyprawia o zawrót głowy. Kiedy spróbujecie sosu to od razu się zakochacie w jego smaku. Nie bez znaczenia jest również fakt, że drobiowe kotleciki – owinięte boczkiem i podsmażone- pięknie się prezentują na talerzu.
Moim zdaniem przepis możecie umieścić na liście dań okolicznościowych. Jestem pewna, że wasza rodzina i znajomi będą się dopytywać o przepis.
Piersi z kurczaka podałam z sałatą z prostym winegretem. Na specjalne okazje polecam Wam przygotowanie przystawki w postaci aromatycznych ziemniaków. Jeśli potrzebujcie większą ich ilość skorzystajcie z przepisu na pieczone ziemniaki. Rzućcie okiem na przepis.
Na ten czas zapraszam Was na szczegóły mojego przepisu na piersi z kurczaka z boczkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Oczyszczone z błon filety z kurczaka owińcie plastrami wędzonego boczku (1). Tak przygotowane filety z kurczaka pokrójcie na plastry o grubości około 2 cm (2). Na patelni rozpuście masło i dodajcie oliwę. Stosunek masła i oliwy najlepiej jeśli wynosi 50/50. Kotleciki usmażcie na dość ostrym ogniu z obu stron (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (4). Dodajcie wino oraz igiełki rozmarynu (5) (6). Teraz pozostaje nic innego jak tylko zredukować sos do pożądanej konsystencji. Gotowe filety ułóżcie na talerzach i polejcie je utworzonym podczas duszenia przepysznym sosem. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Aby sprawnie pokroić filety z kurczaka owinięte plastrami boczku polecam użyć ostry nóż.