Zapraszam na mój przepis na piersi z kurczaka z boczkiem. Przepis wymaga użycia tylko 8 składników oraz 15-20 minut czasu. Nie zaryzykuję jeśli napiszę, że filety z kurczaka według tego przepisu wychodzą naprawdę zjawiskowo, a wszystko to dzięki kuchennej alchemii. Składniki przepisu są wspaniałe. Synergia drobiu, wędzonego boczku, masła, oliwy, kapinki białego wina oraz igiełek rozmarynu przyprawia o zawrót głowy. Kiedy spróbujecie sosu to od razu się zakochacie w jego smaku. Nie bez znaczenia jest również fakt, że drobiowe kotleciki – owinięte boczkiem i podsmażone- pięknie się prezentują na talerzu.
Moim zdaniem przepis możecie umieścić na liście dań okolicznościowych. Jestem pewna, że wasza rodzina i znajomi będą się dopytywać o przepis.
Piersi z kurczaka podałam z sałatą z prostym winegretem. Na specjalne okazje polecam Wam przygotowanie przystawki w postaci aromatycznych ziemniaków. Jeśli potrzebujcie większą ich ilość skorzystajcie z przepisu na pieczone ziemniaki. Rzućcie okiem na przepis.
Na ten czas zapraszam Was na szczegóły mojego przepisu na piersi z kurczaka z boczkiem.
Oczyszczone z błon filety z kurczaka owińcie plastrami wędzonego boczku (1). Tak przygotowane filety z kurczaka pokrójcie na plastry o grubości około 2 cm (2). Na patelni rozpuście masło i dodajcie oliwę. Stosunek masła i oliwy najlepiej jeśli wynosi 50/50. Kotleciki usmażcie na dość ostrym ogniu z obu stron (3).
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (4). Dodajcie wino oraz igiełki rozmarynu (5) (6). Teraz pozostaje nic innego jak tylko zredukować sos do pożądanej konsystencji. Gotowe filety ułóżcie na talerzach i polejcie je utworzonym podczas duszenia przepysznym sosem. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Aby sprawnie pokroić filety z kurczaka owinięte plastrami boczku polecam użyć ostry nóż.