Wielbicielom drożdżowego ciasta polecam ten prościutki przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. W sezonie na owoce możecie wykorzystać do przygotowania ciasta takie owoce na jakie macie ochotę. Ja tym razem wykorzystałam brzoskwinie. Na stronie Tapenda.pl znajdziecie również wersję tego przepisu z rabarbarem. Zimą, sugeruję aby użyć domowe przetwory- polecam na przykład konfiturę z czarnej porzeczki.
Ciasto nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, każdemu się ono uda, gdyż wystarczy tylko do miski dodać składniki, w określonej kolejności, odczekać 90 minut, aby następnie ciasto zamieszać łyżką, dodać owoce, kruszonkę i wstawić do piekarnika.
Kruszonkę wykonałam z roztopionego masła, do którego dodałam pozostałe składniki przepisu. Alternatywnie kruszonkę możecie wykonać wykorzystując masło nie roztopione. Mnie ten pierwszy sposób wydaje się szybszy.
Tym razem placek drożdżowy z kruszonką zrobiłam na bogato. Po upieczeniu dodałam polewę czekoladową. Nie jest to obligatoryjne, możecie ciasto oprószyć tylko cukrem pudrem lub nie dodawać niczego, bo ciasto drożdżowe z owocami jest smaczne samo w sobie. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
Przygotowanie ciasta: do miski dodajcie składniki na ciasto drożdżowe w następującej kolejności: pokruszone drożdże (1), cukier (2), jajka (3),
letnie mleko (4), olej (5), mąkę (6) oraz sól. Miskę przykryjcie talerzem i pozostawicie na 90 minut.
Po tym czasie ciasto wymieszajcie łyżką, do połączenia się składników, i wyłóżcie je do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia (7). Na ciasto wyłóżcie wytypowane owoce (8). Ze składników na kruszonkę zróbcie kruszonkę i wyłóżcie ja na ciasto (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni + funkcja termoobieg. Ciasto musi się piec 30-40 minut. Alternatywnie ustawcie temperaturę na 170-180 stopni bez termoobiegu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję