PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-16

Pleśniak (Kruszon) z wiśniami

Ciasto Pleśniak (Kruszon) z wiśniami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 40x 24 cm
 
Przeczytaj również: Zapiekane naleśniki z ricottą i szpinakiem

Z mojego szkolnego zeszyciku wykopałam przepis na Kruszona. Obecnie, ten przepis na ciasto jest popularny pod nazwą Pleśniak. Wyrażając swoja opinię powiem, że nowa nazwa w ogóle mi się nie podoba- nie dostrzegam żadnych analogii z pleśnią. Za to nazwa Kruszon ma swoje uzasadnienie. Deser wykonany jest z ciasta półkruchego z domieszką kakao, owocami oraz pianką z białek. Dla smaku i dekoracji wierzch ciasta można pokryć kleksami polewy czekoladowej. Przepis ma swoją już długą historię, w moim pożółkłym zeszyciku Kruszon vel Pleśniak znajduje się od około 30 lat. Przy składniku kakao jest na pisane – ilość na oko. Dodałam do ciasto około 2 łyżki kakao i po ocenie koloru coś jeszcze dosypałam.   
Miło jest powrócić do dawnych przepisów i ocenić ich smak. Powiem tak, jestem chyba uzależniona od aromatycznego ciasta kruchego i półkruchego więc muszę dopisać w swoim kajeciku dodatkowy składnik w postaci skórki z cytryny. Do wykonania ciasta użyłam wiśnie. Doceniam domowe przetwory mojej mamy- w smaku nie mają one porównania z kupnymi wiśniami. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Pomagając sobie w życiu urządzeniami elektrycznymi, a nie tylko nożem, proponuję masło z mąką połączyć używając do tego blendera. Pokrojone na kawałki masło oraz mąkę należy włożyć do pojemnika blendera i pulsacyjnie uruchamiając obroty je wymieszać. Do tak wysiekanego masła dodajcie cukier, żółtka i proszek do pieczenia (1) (2). Polecam również dodać skórkę z cytryny. Składniki wymieszajcie i ciasto podzielcie na pół. Teraz wyróbcie jednolite ciasto półkruche. Jeśli chcecie sobie ułatwić to zadanie polecam dodać kapinkę zimniej wody (3).    

Do drugiej połowy składników dodajcie kakao i również je wyróbcie (4). Wyrobione kule ciasta zapakujcie w woreczki i włóżcie do zamrażalnika na 2 godziny (5). Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Po zmrożeniu, zetrzyjcie połowę jasnego ciasta na dużych oczkach tarki (6).

Następnie dodajcie wiśnie i zetrzyjcie masę kakaową (7) (8). Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie je z 70 g cukru (9).   

Ubite białka ułóżcie na cieście kakaowym i zetrzyjcie resztę jasnego ciasta (10) (11) (12). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka. Przygotujcie polewę czekoladową i udekorujcie nią wystudzone ciasto.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Kruszon to kolejny przepis na deser w którym ilość cukru nie decyduje o tym czy przepis się uda. Zatem polecam, od ilości cukru podanej w przepisie, odjąć go tyle ile się da. Mój wypiek był bardzo delikatnie słodki, aby nie powiedzieć wytrawny.   

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE