![]() |
Chciałbym zaproponować przepis na smażone polędwiczki wieprzowe w boczku podane z karmelizowaną cebulą. Przepis jest niezmiernie prosty, smaczny i efektowny. Oczyszczoną polędwiczkę wystarczy pokroić na kawałki, owinąć plastrem wędzonego boczku i usmażyć. Proponuję, aby polędwiczki najpierw usmażyć po ich obwodzie, a dopiero potem położyć je szeroką płaszczyzną na patelni i dokończyć smażenie. Dzięki takiej metodzie jest gwarancja, że boczek się bardzo apetycznie zarumieni oraz że będziecie mieć kontrolę nad stopniem wysmażenia polędwicy. Lekko różowe mięso to właściwy i najlepszy stopień wysmażenia polędwicy wieprzowej. Do tak przygotowanych medalionów proponuję przygotować karmelizowaną cebulę z suszonymi śliwkami. Główne składniki przepisu są już gwarancją dobrego smaku, ale gwarancją wspaniałego aromatu są zioła i przyprawy. Do przepisu dodałam tymianek oraz rozmaryn, z kolei w przystawce z cebuli ze śliwkami wybrzmiewa lekko aromat szałwii. Sądzę, że propozycja przypadnie do gustu Wam oraz waszym gościom. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania przystawki (1). Musicie sobie zarezerwować na nią ok. 20 minut. Przepis krok po kroku jak przygotować karmelizowaną cebulę z suszonymi śliwkami znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Polędwicę wieprzową oczyśćcie z błon, umyjcie, osuszcie i pokrójcie na kawałki o grubości odpowiadającej szerokości plasterków boczku (2). Każdy kawałek polędwicy owińcie plastrem boczku i zepnijcie przy pomocy wykałaczki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Medaliony polędwicy przed smażeniem (4). Na patelnię dodajcie olej, ząbek czosnku oraz zioła, mrożone lub świeże (5). Kiedy tłuszcz stanie się dostatecznie ciepły włóżcie na patelnię medaliony (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Usmażcie medaliony po całym obwodzie, do momentu kiedy boczek stanie się rumiany (7). Następnie medaliony połóżcie na szerokiej płaszczyźnie. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (8) (9). W połowie smażenia medaliony obróćcie na drugą stronę. Polędwica, szczególnie w takich małych porcyjkach, smaży się bardzo szybko, w momencie położenia jej na płasko po 2-3 minutach będzie gotowa ( obie strony). Gotowe medaliony podawajcie z cebulą, śliwkami oraz sosem który wytworzy się podczas przygotowywania cebuli ze śliwkami.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Wykałaczki skróćcie co najmniej o połowę. Dzięki temu swobodnie będziecie mogli obracać medaliony smażąc je po obwodzie.