Nie będę owijać w bawełnę- mięso wg tego przepisu jest takie, że można je jeść łyżeczką. Do tego jeszcze ten sos, do tego jeszcze ten aromat grzybów. Ło, gdyby nie fakt, że sama to ugotowałam i miałam wielką przyjemność zjedzenia, to bym szczerze zazdrościła autorowi przepisu Proponuję Wam kruchutkie polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, których wystarczy na 2 dni dla 4-osobowej rodziny o umiarkowanym apetycie. Jako przystawkę proponuję porządną porcję kaszy gryczanej ugotowanej w wodzie. Sosu będzie dużo więc będzie rozpusta. Do przygotowania przepisu użyłam aromatycznego wywaru warzywnego, który przygotowałam dzień wcześniej. Właściwie to on sam się zrobił, ja tylko dostarczyłam składników. Przepis jak zrobić wywar znajdziecie TUTAJ. Wykorzystałam kilogram polędwicy wieprzowej, garść suszonych leśnych grzybów, mrożone prawdziwki, czerwone wino. Nie żałowałam przypraw tj. liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, czosnek; dodałam też sporo cebuli. Sos zagęściłam zasmażką wykonaną ze smażonej na suchej patelni mąki. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Suszone grzyby opłuczcie po bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnego piasku, następnie zalejcie je szklanką gorącej wody i pozostawcie na kilka minut, nawet kilkanaście (1). Z polędwiczek usuńcie błony i pokrójcie je na 2-3 plastry. Każdy plaster spłaszczcie palcami. Teraz na patelni rozgrzejcie 3-4 łyżki oleju. Usmażcie polędwiczki z obu stron na mocnym ogniu, dla aromatu dodajcie pieprz (2) (3). Proces smażenia powinien być krótki tyle aby zamknąć pory na powierzchni mięsa. Usmażone polędwiczki umieśćcie w garnku.
Pozostały na patelni tłuszcz ze smażenia zdeglasujcie winem (4). Drewniana łyżką dokładnie zeskrobcie wszystko, co przykleiło się do patelni, i całość dodajcie do polędwiczek (5). Następnie dodajcie gorący wywar w takiej ilości, aby przykryć polędwiczki do +/- 3/4 ich wysokości (6).
dodajcie również grzyby wraz z wodą w której się moczyły (7), obrane i pokrojone w ćwiartki cebule (8), łyżkę majeranku (9)
oraz pozostałe przyprawy (10). Garnek przykryjcie pokrywką i całość duście do momentu, kiedy polędwiczki staną się mięciutkie. Zajmie Wam to około 1,5 godziny. Jeśli zdecydujecie się na dodatek prawdziwków, to będzie właściwy moment na ich dodanie. Ja rozmrożone prawdziwki pokroiłam na kawałki, przesmażyłam na 2 łyżkach oleju i dodałam do sosu (11). Teraz należy zagęścić sos. Przygotowanie zasmażki: 2-3 łyżki mąki pszennej usmażcie na suchej patelni, do momentu kiedy stanie się lekko brązowa. Następnie dodajcie zimną wodę w takiej ilości aby powstała gęsta zupa. Całość rozetrzyjcie przy pomocy gęstej łyżki i zagotujcie. Zasmażkę dodawajcie do sosu przelewając ja przez sitko. Sitko zatrzyma ewentualne grudki (12). Sos zagotujcie i ostatecznie przyprawcie do smaku, na przykład solą.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Pamiętajcie, że jeśli sos wyjdzie Wam zbyt rzadki, zawsze możecie dorobić zasażkę