![]() |
Mam propozycję pięknego dania- polędwiczki w sosie pieczarkowym z ziemniaczanym puree. Do puree ziemniaczanego dodałam salsę truflową oraz gałkę muszkatołową. Koniecznie wypróbujcie ten duet przypraw w połączeniu z puree ziemniaczanym.
Jako że pieczarki i trufle należą do rodziny grzybów, kwestią czasu było dla mnie to, kiedy oba te składniki połączę. Wcześniej wypróbowałam już połączenie prawdziwków z truflami i wiem jak smakuje ten sukces
Do przygotowania dania użyłam polędwicy wieprzowej pokrojonej na małe porcyjki. W tej części przepis należy zaliczyć do kategorii dań jednogarnkowych. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i wymaga około 15 minut. Aby gotowanie szło sprawnie proponuję, aby wszystkie składniki przygotować wcześniej i mieć je pod ręką.
Propozycję przepisu proponuję uwzględnić w menu okolicznościowym lub świątecznym. Moim zdaniem zaimponujcie nim gościom oraz rodzinie.
![]() |
![]() |
![]() |
Puree ziemniaczane: pracę proponuję rozpocząć od przygotowania puree. Obierzcie z łupin ziemniaki, ugotujcie je jak zwykle do miękkości i przeciśnijcie przez praskę. Teraz dodajcie wskazane przeze mnie przyprawy. W kwestii ich ilości musicie kierować się swoim smakiem. Ilości podane przeze mnie traktujcie jako wskazówkę. Przystawkę możecie przygotować odpowiednio wcześniej i odgrzać ją przed podaniem w kuchence mikrofalowej (1).
Przygotowanie polędwiczek: przygotujcie wywar. Pieczarki oczyśćcie z zabrudzeń i jeśli są duże pokrójcie je na mniejsze cząstki. Polędwiczki oczyśćcie z błon, pokrójcie je w 3-4 cm plastry i oprószcie je solą i pieprzem. Cebulę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie przygotowaną polędwicę, pieczarki (2) (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz cebulę (4). Całość smażcie na mocnym ogniu przez kilka minut. Na tym etapie miejcie na oku przede wszystkim polędwicę. Optymalnie będzie jeśli uda się się Wam usmażyć polędwicę ze wszystkich stron zachowując w środku jej różowy kolor (5) (6). Po 2-3 próbach opanujecie sztukę
![]() |
![]() |
![]() |
Usmażone polędwiczki wyjmijcie z patelni i umieśćcie je w nagrzanym na piekarniku ( 80 stopni) (7) Teraz dodajcie wino, aby zdeglasować patelnię (8). Kiedy wino częściowo się wygotuje dodajcie masło i poczekajcie do momentu kiedy się rozpuści (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie wywar oraz śmietanę (10) (11). Całość zredukujcie do konsystencji gęstego sosu. Do smaku dodajcie pieprz, który śmietana i grzyby kochają (12). Na końcu dodajcie do sosu szczypiorek, dymkę lub natkę zielonej pietrzuszki. Składanie danie: gorącym sosem polejcie polędwiczki i dodajcie przygotowane puree. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast szczypiorku możecie użyć cebulę dymkę, ewentualnie natkę zielonej pietruszki.