Połączenie polędwiczki wieprzowej i boczku jest bardzo popularne. Dziś proponuje przepis na ekstremalne smaczną wersję, czyli różowe mięso polędwiczki oraz chrupkie kawałeczki boczku. Aby osiągnąć taki efekt, polędwiczkę i boczek grilluje się osobno i łączy się je w ostatniej fazie grillowania. Dzięki temu można bez problemu kontrolować stopień wysmażenia zarówno polędwiczek jak i bekonu. Aromat dania tworzy marynata , w której przez kilka godzin marynuje się mięso. Ja używam domowej przyprawy do grilla, w skład której wchodzą przyprawy takie jak: papryka, czosnek, pieprz, kurkuma, imbir, kardamon, kminek, pieprz kajeński i cynamon. Dodatkowo do dania dodałam cebulę oraz zioła – rozmaryn i szałwia. Serdecznie polecam ten przepis na letnie grillowanie. Będziecie zachwyceni. A oto szczegóły przepisu.
Marynowanie polędwicy: Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w piórka (1), umytą i oczyszczoną polędwiczkę włóżcie do worka spożywczego (2) i dodajcie cebulę (3).
Dodajcie sól (4), miód (5) oraz przyprawę do grilla (6).
Następnie dodajcie oliwę (7) i zimną wodę (8). Zamknijcie woreczek i umieśćcie mięso w lodówce na kilka godzin, maksymalnie 24 h (9).
Na aluminiowych tackach osobno umieśćcie polędwicę z cebulą z marynaty oraz boczek. Kilkoma plasterkami boczku owińcie gałązki rozmarynu i szałwii (10). Grillowanie: najpierw na grillu umieśćcie polędwiczkę. Wysmażcie ją tak jak lubicie (11). Kiedy uznacie, że mięso zaczyna być gotowe, wtedy dopiero umieśćcie na grillu boczek. Czym bardziej plasterki boczku są cieniutkie, tym mniej czasu potrzebują aby stać się upieczone i chrupkie. Kiedy uznacie, że boczek wymaga już tylko kilku chwil, aby stał się gotowy, dodajcie do niego polędwicę (12) i grillujcie jeszcze przez moment. W ten spsób polędwica nabierze aromatu pysznego boczku.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Gotową polędwicę pokrójcie na grube plastry i serwujcie wraz z boczkiem.