Dziś zapraszam Was do odkrycia przepisu na policzki wieprzowe, które zachwycą Was swoim intensywnym smakiem i miękkością. Ten przepis na policzki wieprzowe jest idealnym rozwiązaniem na wystawny obiad lub specjalną kolację, gdzie każdy kęs rozpływa się w ustach, a aromatyczny sos dodaje potrawie niepowtarzalnego charakteru.
Policzki wieprzowe przygotowałam w sosie, którego smak otrzymałam dusząc mięso z warzywami i przyprawami, z kolei jego kolor pogłębiłam przez dodanie czerwonego wina.
Jestem pewna, że przepis przypadnie Wam do gustu. Zapraszam na jego szczegóły:
Mięso oczyśćcie z błon, każdy kawałek obtoczcie w mące i obsmażcie na patelni z dodatkiem oleju (1). Następnie policzki przełóżcie do dużego garnka z pokrywką (2). Warzywa (3) pokrójcie w kostkę, na patelnię dodajcie łyżkę masła
i wolno duście warzywa do momentu kiedy cebula będzie miękka (4). Warzywa przełóżcie do garnka. Teraz dodajcie wino, gorącą wodę w ilości ok. 3/4 wysokości wsadu (5) (6)
oraz przyprawy (7). Garnek przykryjcie pokrywką i całość wolno duście do miękkości policzków (8). Zajmie Wam to ok. 2-3 godzin. W połowie gotowania dojajcie przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec sos przefiltrujcie przez sitko (9). Policzki podałam z tłuczonymi ziemniakami oraz gotowaną kapustą.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję