Moje ostatnie odkrycie- policzki wołowe, które przygotowałam z ziemniaczanym puree. Ostatnimi czasy policzki wołowe zyskują coraz bardziej na popularności. Jest to bardzo fajny kawałek mięsa, lekko poprzerastany, po przygotowaniu niesamowicie mięciutkie- można je jeść łyżeczką i “kleiste”- pod tym względem przypomina ono goleń.
Przedstawiam Wam mój przepis na policzki wołowe. Najpierw je krótko obsmażyłam, a następnie je dusiłam z warzywami, przyprawami i dodatkiem wina oraz wody. W ten sposób powstał sos o bogatym aromacie, który na końcu przefiltrowałam przez sitko. Do dań długo duszonych polecam dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu sos nabiera smaku 3D. Przygotowanie tego przepisu nie jest trudne, wymaga tylko długiego gotowania- musicie zarezerwować sobie około 3-4 godzin. Policzki wołowe proponuję przygotować na okolicznościowy lub świąteczny obiad. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąki Basia. Gorąco polecam, zapraszam na film z realizacji tego przepisu oraz na jego szczegóły.
Przygotowanie policzków wołowych: mięso oczyśćcie z błon i pokrójcie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące policzki. Obsmażcie mięso z każdej strony. W przypadku większej ilości mięsa, smażcie je partiami (1).
Po usmażeniu mięsa, dodajcie na patelnię łyżkę masła i pokrojone w kostkę warzywa (2). Wszystko wolno duście do momentu kiedy cebula będzie miękka. Teraz do dużego garnka dodajcie przygotowane warzywa, mięso i przyprawy: sól (3),
pieprz, papryki, ocet, wino i wodę (4) (5). Przykryjcie garnek pokrywką i wolno duście mięso. Zajmie Wam to około 3-4 godzin. W połowie tego czasu dodajcie: skórkę z cytryny (6),
czosnek, majeranek i kminek (7). Kontynuujcie duszenie. Kiedy mięso będzie mięciutkie. Przefiltrujcie sos i włóżcie do niego z powrotem mięso (8). Teraz przeczytajcie niżej Porady Tapendy. Przygotowanie puree: obrane ziemniaki ugotujcie z dodatkiem soli do miękkości, a następnie przeciśnijcie je przez praskę. Dodajcie do ziemiaków ciepłe mleko, masło ( opcja), gałkę muszkatołową i sól. Całość podgrzewajcie i mieszajcie do uzyskania jednolitej masy (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję