PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-03-21

Policzki wołowe

Policzki wołowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 4 h
Ilość porcji Ilość porcji: 8-10
 
Przeczytaj również: Jak zrobić kopytka

Moje ostatnie odkrycie- policzki wołowe, które przygotowałam z ziemniaczanym puree. Ostatnimi czasy policzki wołowe zyskują coraz bardziej na popularności. Jest to bardzo fajny kawałek mięsa, lekko poprzerastany, po przygotowaniu niesamowicie mięciutkie- można je jeść łyżeczką i “kleiste”- pod tym względem przypomina ono goleń.
Przedstawiam Wam mój przepis na policzki wołowe. Najpierw je krótko obsmażyłam, a następnie je dusiłam z warzywami, przyprawami i dodatkiem wina oraz wody. W ten sposób powstał sos o bogatym aromacie, który na końcu przefiltrowałam przez sitko. Do dań długo duszonych polecam dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu sos nabiera smaku 3D. Przygotowanie tego przepisu nie jest trudne, wymaga tylko długiego gotowania- musicie zarezerwować sobie około 3-4 godzin. Policzki wołowe proponuję przygotować na okolicznościowy lub świąteczny obiad. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąki Basia. Gorąco polecam, zapraszam na film z realizacji tego przepisu oraz na jego szczegóły.

•Składniki•

 
skladniki na policzki wołowe
 
 
składniki na puree
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie policzków wołowych: mięso oczyśćcie z błon i pokrójcie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące policzki. Obsmażcie mięso z każdej strony. W przypadku większej ilości mięsa, smażcie je partiami (1).
Po usmażeniu mięsa, dodajcie na patelnię łyżkę masła i pokrojone w kostkę warzywa (2). Wszystko wolno duście do momentu kiedy cebula będzie miękka. Teraz do dużego garnka dodajcie przygotowane warzywa, mięso i przyprawy: sól (3),

pieprz, papryki, ocet, wino i wodę (4) (5). Przykryjcie garnek pokrywką i wolno duście mięso. Zajmie Wam to około 3-4 godzin. W połowie tego czasu dodajcie: skórkę z cytryny (6),

czosnek, majeranek i kminek (7). Kontynuujcie duszenie. Kiedy mięso będzie mięciutkie. Przefiltrujcie sos i włóżcie do niego z powrotem mięso (8). Teraz przeczytajcie niżej Porady Tapendy. Przygotowanie puree: obrane ziemniaki ugotujcie z dodatkiem soli do miękkości, a następnie przeciśnijcie je przez praskę. Dodajcie do ziemiaków ciepłe mleko, masło ( opcja), gałkę muszkatołową i sól. Całość podgrzewajcie i mieszajcie do uzyskania jednolitej masy (9). Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Mięso do duszenia sugeruję przykryć płynem do wysokości ok. 3/4 wysokości wsadu, przy czym nie ma znaczenia proporcja ilości wody i wina. 
  2. Przed podaniem zredukujcie sos i go stemperujcie dodając trochę masła.
  3. Jeśli mięso i sos będzie zamrażane, nie redukujcie sosu- zrobicie to w stosownym czasie- patrz pkt 2.  
  4. Warzywa można zblendować i dodać do sosu. Jeśli wolicie jednak klarowne sosy- nie róbcie tego.
  5. Mięso można podawać w kawałku lub pokrojone w grube plastry- tak jak ja to zrobiłam.
  6. Mięso można również przygotować/ udusić w piekarniku. Temperatura: 140-150 stopni
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE