Tort i wszystkie ciasta biszkoptowe nie istnieją bez dobrego ponczu. Dzięki nasączeniu, biszkopt staje się wilgotny, a to wartość dodana do każdego ciasta. Przepisów na poncz jest mnóstwo. Ja proponuję Wam przepis na poncz alkoholowy, który stosuję od lat. Mój przepis na poncz do ciast biszkoptowych jest uwodzicielski, to dyskretny aromat, który próbuje rozgryźć każda moja znajoma. Nie mam tajemnic i dzielę się również z Wami moim przepisem na poncz do nasączania tortów i ciast biszkoptowych.
Poncze do ciast wykonuje się na bazie syropu cukrowego czyli mieszaniny wody z cukrem, który ja wykonuję w proporcji 2:1, czyli 2 miarki wody oraz 1 miarka cukru. Następnie dodaję aromaty. Moje ulubione aromaty to skórka z cytrusów, oraz przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki, anyż. W kwestii doboru alkoholu, najbardziej lubię rum. Poncz wykonuję zawsze w większej ilości na tzw. ZAŚ. Poncz przechowuję w lodówce do momentu kiedy się skończy. Ilości składników aromatyzujących musicie dobierać według własnego gustu. Moja propozycja jest następująca:
Przygotowanie ponczu według tej receptury jest bardzo łatwe. Cytrusy, czyli na przykład cytrynę lub pomarańcza sparzcie przynajmniej 2 krotnie gorąca wodą, aby pozbyć się konserwantów. Następnie zetnijcie z cytrusów skórkę i odkrójcie albedo ( biały miąższ) (1). Do garnka dodajcie wodę, cukier, przygotowana skórę z cytryny oraz przygotowane przyprawy (2). Całość zagotujcie i pozostawcie do wystudzenia. Do zimnego aromatyzowanego syropu cukrowego dodajcie rum lub inny ulubiony trunek (3). Gotowy poncz przelejcie do butelki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję