PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2021-03-16

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2-4
 
Przeczytaj również: Adana kebab z sosem tzatziki

Oto przepis na potrawkę z kurczaka przygotowaną wg klasycznej kuchni polskiej. Najczęściej potrawkę z kurczaka wykonujemy na bazie niedzielnego rosołu. Gdybyście jednak chcieli potrawkę z kurczaka przygotować jako przepis dedykowany to dla Was jest ten wpis. Potrawkę z kurczaka przygotowuje się na wywarze z mięsa drobiowego z dodatkiem warzyw. Ja użyłam 2 sztuk udek z kurczaka oraz 2 piersi z kurczaka. Wywar zredukowałam dzięki temu stał się on bardzo esencjonalny, następnie zagęściłam mąką z mlekiem i smak dodatkowo podkręciłam sokiem z cytryny. Dla urozmaicenia, do sosu dodałam groszek oraz marchewkę. Ugotowane mięso pokroiłam na kawałeczki dodałam do sosu. Potrawkę podałam z ugotowanym ryżem.
Potrawka z kurczaka wg tego przepisu należy do dań dietetycznych, któremu jednak nie można odmówić smaku. Zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 
składniki na wywar
 
 
składniki na sos
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie wywaru na potrawkę z kurczaka: do mięsa dodajcie wodę w ilości takiej aby tylko przykryła mięso. Ja mięso drobiowe pobawiłam skóry. Do doprowadźcie wodę do wrzenia. Usuńcie szumowiny. Temperaturę gotowania zredukujcie do minimum i dodajcie wszystkie przyprawy oraz warzywa wymienione w przepisie, oprócz marchewki (1) (2). Gotujcie mięso do momentu kiedy stanie się miękkie. Marchew do wywaru dojcie ok. 20 minut przed planowanym zakończeniem gotowania wywaru (3). Marchew nie będzie rozgotowana i wykorzystacie ją później do sosu.

Mięso wyjmijcie z wywaru i pokrójcie na kawałeczki. Wywar przecedźcie na sitku (4). Marchew pokrójcie na kawałeczki. Resztę warzyw można wyrzucić. W zależności na ile osób przygotowujcie potrawkę, wywar drobiowy można zredukować lub nie. Do mleka dodajcie mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie da gładką masę i dodajcie do wywaru (5). W razie konieczności użyjcie sitka, aby nie było grudek. Ponownie zagotujcie sos. Do smaku dodajcie sok z cytryny (6).

Do zagęszczonego i przyprawionego sosu dodajcie mięso, groszek oraz natkę pietruszki (7) (8) (9). Potrawkę z kurczaka proponuję podać z ryżem.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE